new.valasz.hu/vilag/a-nagyhatalmak-feloszthatjak-sziriat-jon-a-siita-birodalom-126131

http://new.valasz.hu/vilag/a-nagyhatalmak-feloszthatjak-sziriat-jon-a-siita-birodalom-126131

A nagyhatalmak feloszthatják Szíriát, jön a síita birodalom?

/ 2017.11.03., péntek 12:04 /
A nagyhatalmak feloszthatják Szíriát, jön a síita birodalom?

Szíria feldarabolásához vezethet, hogy a polgárháborúba beavatkozó hatalmak megállapodtak: általuk ellenőrzött zónákat hoznak létre az országban. Irán, Törökország és Oroszország geostratégiai érdekeinek megfelelően osztozkodna Szírián. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

„Diplomáciai tánc” – jellemezte a CNN tudósítója a minap Szíriáról Asztanában megkötött biztonsági paktum létrehozásának körülményeit. A szerződést Ankara, Teherán és Moszkva, illetve Damaszkusz, valamint a szír ellenálló csoportok írták alá. A dokumentumban megállapodtak a közel-keleti országban kialakult válság rendezését szolgáló feszültségmentes övezetek létrehozásáról.

Eszerint Damaszkusztól keletre, Kelet-Gúta térségében, északnyugaton Idlib tartományban, valamint Homsz tartomány északi felének, illetve Latakia, Aleppó és Hamá tartományok egyes részein hoznak létre Törökország, Irán és Oroszország által ellenőrzött biztonsági zónákat, amelyeknek elsődleges célja, hogy a konfliktusos területeken, ahol legalább 50 felkelő csoport tevékenykedik, megvédjék a polgári lakosságot.

A történelemben ritka, ha ugyan nem egyedülálló az olyan „diplomáciai tánc”, amikor az aláíró felek közben nem is állnak szóba egymással. Ez történt Asztanában…

 

 

 

 

További részletek a november 2-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.