A rémálompár felemelkedése és bukása

/ 2001.04.20., péntek 07:40 /

Miriana Markovics mindennap meglátogatja a börtönben férjét, Szlobodan Milosevicset, aki egy évtizeden keresztül Szerbia és Jugoszlávia meghatározó személyisége volt. Az egykor nagy hatalmú vezér mögött azonbna mindvégig ott állt felesége. Hogyan juthatott ilyen hatalomhoz, hogyan élt és hogyan dolgozott a Milosevics házaspár?

Börtönlátogatás után

A történet a második világháború alatt kezdődött. A titóista jugoszláv partizánhadseregben szolgált Vera Miletics, a 24 éves, francia szakos egyetemi hallgatónő. A második világégés közepén, 1942-ben egy szerb hegyi falu egyik házába kopogtatott be. Mira néven mutatkozott be a parasztoknak, és arra kérte őket, hogy 8 hónapos leánygyermekét fogadják be a harcok befejeztéig, mert neki vissza kell mennie partizánegységéhez. Vera Mileticset később a németek elfogták. Máig tisztázatlan körülmények között elhunyt, de a szájhagyomány szerint vallatás közben elárulta bajtársai nevét, és ezért a veteránok mint árulót tartják számon.

A háború után a tinédzser felvette a Mira nevet. Apja, Moma Markovics ugyancsak partizánhős volt. Túlélte a háborút, és a titóista kommunista pártban szép karriert futott be. Markovics nem ismerte el lányát hivatalosan mindaddig, amíg az tinédzser korú nem lett. Mira szülők nélkül nőtt fel, nagyszülei nevelték Pozsarevacon. A későbbiek során sokszor vallott arról, mennyire hiányoztak neki szülei, és milyen elszántsággal akarta apjának bebizonyítani, hogy ő is képes folytatni a forradalmi és partizánhagyományokat. Az apjához Brioni-szigetén évente ismétlődő nyaralások kötötték.

Középiskolai tanulmányai alatt végre felvehette apja patinásan csengő nevét, és ettől kezdve Pozsarevacon jelentős tekintélyre tett szert. A városban ugyanis így neki volt a legjelentősebb forradalmi múltja. Hamarosan új baráti körre tett szert, amelynek tagjai ugyancsak partizánmúlttal rendelkező fiatalok voltak. A csoport egyik tagja egy köpcös, 17 éves fiú, aki sosem jeleskedett a sportban, és tornaórákon gyakran gúny tárgyává vált. Az ifjút Szlobodan Milosevicsnek hívták, akit elbűvölt Mira családi története. Szlobodan anyja hithű kommunistaként igyekezett a töretlen párthűséget fiába táplálni. Mira és Szlobo között egyre erősebb szálak fonódtak. Kéz a kézben sétálgattak Pozsarevac utcáin, az emberek Rómeó és Júlia 2-nek nevezték őket.

Milosevicsnek az érettségi után egy családi drámát kellett átélnie. Szülőföldjükön, Montenegróban az orosztanárként dolgozó édesapja főbe lőtte magát, amikor megtudta, hogy az egyik tanulója öngyilkosságot követett el, mert rossz osztályzatot kapott. Ez csupán egy a családban történt öngyilkosságok sorozatában. Szlobodan gyermekkorában kedvelt nagybácsija is főbe lőtte magát. A pártvezér édesanyja pedig 1994-ben vetett véget önkezével életének: felakasztotta magát, mert összeveszett Mirával. Az anyós felutazott Belgrádba, hogy unokáira vigyázzon, de mivel késett, menye, Mira rácsapta az előszobaajtót.

A középiskolai tanulmányok elvégzése után Milosevics jogi diplomát szerzett, míg felesége a nisi egyetemen szociológiát végzett. Az ambiciózus hölgy hamar otthagyta Nist, és a belgrádi egyetem szociológiaprofesszoraként folytatta munkáját, előkészítvén férje jövőbeli hatalomra kerülését. A belgrádi egyetem adta a Jugoszláv Kommunista Párt ideológusait. Mira hamarosan befolyása alá vonta az egyetem pártszervezetét, így a nyolcvanas évek közepére Markovics asszonynak és férjének mindenütt támogatói voltak a párt kulcspozícióiban. Milosevics rövidesen, 1986-ban a belgrádi városi pártszervezet éléről a kommunista párt első számú posztjára került.

Milosevics politikájában a következő év hozta meg a fordulópontot. Sztambolics szerb elnök, aki Szlobo feltétlen híve volt, április 24-én Koszovóba küldte, hogy megnyugtassa az albán többségű tartományban a forrongó szerbeket. Milosevics az addigi kommunista retorika helyett kiállt a szerb tüntetők mellett. Kijelentette, hogy az albán rendőrök többé soha nem bánthatják a koszovói szerbeket. Felesége kapcsolatai révén elérte, hogy a beszédet a szerb központi televízió sugározza. Ettől a perctől kezdve a szerbek nemzeti hősként kezdték tisztelni Milosevicset. Szlobo kihasználta a média erejét, és egyre élesebb hangú, nacionalista beszédeket tartott. Mivel a kommunista rendszer a második világháború után elfojtotta a nemzeti érzelmeket, a Milosevics által felszabadított indulatok egyre magasabbra csaptak. A Milosevics házaspár szerb nacionalista megnyilvánulásainak nem voltak igazi gyökerei. Sem Milosevics, sem pedig felesége soha nem látogatott meg háborúban sérült katonákat vagy azokat, akik a harcok következtében elvesztették otthonaikat.

A színfalak mögött Mira Markovics az összes kulcsfontosságú poszton megerősítette hatalmát. Teljesen kézben tartotta férjét, akinek maga írta a beszédeit. 1993-ban Markovics elhatározta, hogy saját pártot alapít. Állítása szerint egy újfajta szocializmust álmodott meg, amely a szocializmus és kapitalizmus legjobb vonásait egyesítené. Az új párt neve Jugoszláv Egyesült Baloldal, és ki nem mondott célja az volt, hogy a nagy hatalmú házaspár még nagyobb hatalomra tegyen szert Jugoszláviában. Mira 1993-ban összehívta legközelebbi barátait, hogy együtt alakítsák ki az új párt ideológiáját. A megbeszélés kezdetén feltette a kérdést: melyik a leghatékonyabb szervezet a világon? A maffia - válaszolta valaki, leírván, hogy a tagok feltétlen hűsége a gazdasági előnyökön alapszik, valamint azon, hogy tudják, az árulás az ember életébe kerül. Ez tetszik, mondta Mira, akkor hasznosítsuk mindezt az új szervezet alapelveinek megalkotásához. Ettől kezdve háborús nyerészkedők, csempészek és bűnözők kerültek be az új párt vezető testületeibe. Ezek az emberek jártak az élen a háborús fosztogatásokban is.

A fosztogatók között találjuk Milosevics fiát, Markót. Marko szőkére festette a haját, hogy Jacques Villeneuve francia autóversenyzőhöz hasonlítson. Nem volt sikeres gyerek. Középiskoláit sohasem fejezte be, noha azt állítja, hogy levelező tagozaton érettségizett. A tanulás helyett hazaköltözött Pozsarevacba, ahol versenykocsi-istállót tartott fenn. Saját bevallása szerint 19 autót tört össze.

Hamarosan felismerte a lehetőséget, hogyan lehet a politikából pénzt csinálni. Elhatározta, hogy beleveti magát a vámmentes kereskedelembe. Ez virágnyelven csempészést jelent. Kinézett magának egy Szerbia és Macedónia határán lévő vámmentes üzletet, és közölte a tulajdonossal, hogy meg akarja vásárolni. A tulajdonos elutasította az ajánlatot. Másnap véletlenül elszabadult egy munkagép, és tönkretette az üzletet. Marko újból visszatért, s közölte a tulajdonossal, hogy alkudni jött. Azonnal megkapta a boltot. Övé a pozsarevaci Madonna diszkó is, amely állítólag a Balkán legnagyobb zenés szórakozóhelye, és sikeresen befejezte a golfpálya-építkezését. A helyi lakosság legnagyobb megdöbbenésére a mesteremberek a NATO-támadás alatt kezdtek neki a munkának.

A Milosevics család másik gyermeke a 33 éves Maria, akiről azt tudni, hogy anyja legjobb barátnője. Bátyjához hasonlóan ő sem vette komolyan a tanulást. Több iskolát is megjárt, míg végül levelező tagozaton sikerült felsőfokú idegenforgalmi képesítést szereznie. Maria belevetette magát az újságírásba, és természetesen rögtön az egyik legnagyobb jugoszláv lap vezető munkatársi posztját tölthette be. Nemrégiben pisztollyal lövöldözött Belgrádban, egy kávézó ajtajában. Amikor a sajtónak nyilatkozott, azt mondta, családra és gyerekre nem gondol. "Egyik kezemben gyereket vinni, a másikban pedig pisztolyt, igencsak bonyolult lenne." Egyébként Maria volt az, aki apja letartóztatásakor az ablakból pisztollyal lövöldözött a rendőrökre.

Gyerekeiket leszámítva Milosevics és Markovics csak egymással törődik. Szenvedélyesen megcsókolják egymást, ahányszor valamelyikük idegenbe utazik. A vezetők között terjengő szóbeszéd szerint Szlobo karrierjének kezdetén felesége, Mira egy Tito-képre mutatott, amely minden hivatali szobában ott lógott, és azt mondta: egy napon Szlobo képe kerül a helyére. Elérte célját, még azon az áron is, hogy az egykori legendás partizánvezér, Tito politikai örökségét nacionalista eszközökkel verte szét. Tette mindezt az a személy, aki férjével együtt úgy került a csúcsra, hogy hosszú ideig Titóra hivatkozott.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.