A tartótiszt nem változik

/ 2007.05.24., csütörtök 10:36 /

Szlovákiában a Nemzeti Emlékezet Intézete (ÚPN) nyilvánosságra hozta az egykori csehszlovák kommunista államrendőrség (StB) tartótisztjeinek névjegyzékét. Ha valaki azt reméli, végre eljött az igazság pillanata, és nagy leleplezések lesznek, az korán örül.Szlovákiában sem politikai, sem gazdasági karriernek nem vetett még véget az, ha valakiről kiderült, hogy besúgó volt. Igaz, a most közzétett lista különbözik az előzőektől.

Az ÚPN internetes honlapján évek óta hozzáférhető volt az StB sok ezer ügynökének névsora. A mostani lista a XII-es ügyosztály tagjainak nevét tartalmazza, az igazi profikét, akik már nem tekinthetők áldozatoknak, mint sokan a korábbi ügynöklistákon szereplők közül, akiket gyakran erőszakkal, zsarolással, megfélemlítéssel kényszerítettek arra, hogy jelentéseket írjanak a környezetükről. A 746 tartótiszt többsége ma is él: tevékenységük az 1974 és 1989 közötti időszakra terjed ki. A XII-es ügyosztály lényegében a kémelhárítás fedőneve volt, 1974-ben hozták létre, először a szövetségi belügyminiszter első helyettese, majd maga a miniszter felügyelte. Hat alosztálya volt, ezek felépítése lényegében a szovjet KGB-ét követte. Nem véletlenül, hiszen mint az ügyosztály parancsnokainak és helyetteseinek életrajzából kiderült, mindegyikük a KGB-től kapott szakmai kiképzést.

Miroslav Lehky, az ÚPN munkatársa arról tájékoztatta a sajtót, hogy a legsúlyosabb bűnök elkövetőit szeretnék bíróság elé állítani. Azokat, akik felelősséget viselnek a zöldhatáron menekülők lelövéséért, akik koholt vádak alapján börtönbe vagy más zárt intézetekbe csukatták a kommunizmus ellenségeit. A múlt évig az igazságügyi tárca gyűjtötte az StB-sek elleni bizonyítékokat, de a bíróságok minden esetben elutasították az ilyen ügyeket azzal, hogy vagy elévültek, vagy nem bizonyíthatók, illetve nem ütköztek az akkori törvényekbe. Az ÚPN azt szeretné, hogy ezek az esetek emberiesség elleni, nem elévülő bűncselekményeknek minősüljenek.

Néhány érdekes dologra máris fény derült. Például az 1940-es születésű Frantisek Budaváry alezredes, a XII-es ügyosztály parancsnokának első helyettese még 1996-ban is a szlovák titkosszolgálatnál (SIS) dolgozott. Akkor Meciar jobbkeze, a hírhedt Ivan Lexa vezette az SIS-t, aki megszervezte az akkori államfő fiának, Michal Kovacnak az elrablását. Budaváry most Léván él, a Sme napilapnak sikerült őt megszólaltatnia. Azt mondta, sosem volt semmilyen baja az StB-s múltja miatt, a külföldi cégeket az érdekli, hogyan végzi a munkáját. "Két kézzel kaptak azok után, akiknek volt megfelelő végzettségük, és nem keveredtek zűrös ügyekbe. Én azonnal kaptam állást." Budaváry jelenleg két amerikai cég jogi képviselője.

A hn.online.sk honlapon pedig az olvasható, hogy a nemrég közölt listán legalább négy olyan személy szerepel, akik a rendszerváltás után az SIS-ben is dolgoztak, s a vádirat szerint közük volt ifjabb Kovac külföldre hurcolásához. Az esetre máig nem derülhetett fény, mert Meciar annak idején ügyvezető államfőként amnesztiában részesítette az ügy összes szereplőjét.

Az ÚPN-t a Dzurinda-kormány idején Ján Langos egykori "hosszú hajú" szövetségi belügyminiszter hozta létre, aki még Václav Havel volt cseh elnök baráti köréhez tartozott. Langos azonban autóbalesetben életét vesztette, s a parlament hónapokig nem talált megfelelő embert az intézet élére. A jelenlegi kormánykoalíciónak sikerült elérnie, hogy a parlament végül a szélsőséges, Ján Slota-féle nemzeti párt (SNS) emberét fogadja el: a magyarellenességéről ismert Matica Slovenská harmincéves történészét, Ivan Petránskyt. Valószínű, hogy ő egészen mást akar csinálni az ÚPN-ből, mint amiért Langosék létrehozták. Az egyik utolsó hír szerint az SNS azt akarja, az ÚPN ne csak a XX., hanem a XIX. századdal is foglalkozzon, s vizsgálja ki az 1867-es osztrák-magyar kiegyezés után bekövetkezett magyarosítás bűntetteit. Mértékadó szlovák történészek ezt máris agyrémnek nevezték.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.