valasz.hu/vilag/szigetorszag-a-kodben-mit-akarnak-meg-az-angolok-az-europai-uniotol-129164

http://valasz.hu/vilag/szigetorszag-a-kodben-mit-akarnak-meg-az-angolok-az-europai-uniotol-129164

Smink, óra, mosoly, sóhajtás, szovjet befolyás - mi lehet döntő az elnökválasztási vitákban?

/ 2012.10.03., szerda 12:02 /

A coloradói Denverben szerdán kerül sor az első televíziós elnökválasztási vitára a demokrata Barack Obama elnök és kihívója, a republikánus Mitt Romney között. Romney már augusztus óta készül, az elnöknek csak az utolsó napokban volt igazán ideje a próbákra. A vitát az amerikaiak milliói nézik, hiszen először nyílik alkalma az egyszerű állampolgárnak a két irányvonal, az ország jövőjéről felvázolt lét kép összehasonlítására. A téma ezúttal a belpolitika, a gazdaság lesz. Világosan el kell magyarázniuk a vitatkozó feleknek, miként próbálják az amerikai gazdaságot kivezetni a válságból, mi a recept a munkanélküliség lefaragására, a költségvetési hiány csökkentésére, miképpen kívánják megreformálni az adórendszert.

Mind Obamát, mind Romney-t kiváló vitapartnernek tekintik. Erre mindkét stáb rá is játszik: az elnök tanácsadói dicsérik Romney-t, a kihívó munkatársai pedig Obama kivételes szónoki képességeire hívják fel a figyelmet. Ilyen körülmények között még nagyobb a dicsőség vitát nyerni.

Mitt Romney az előválasztásokon sokszor megmérkőzött republikánus társaival. Hibájául rótták fel, hogy idegességében néha kibújt belőle a gazdag ember arroganciája. Tízezer dolláros fogadást ajánlott fel egyszer vitapartnerének, amivel felháborította a napi gondokkal küszködő választókat.

Az elnöki viták történelme azt igazolja, hogy kis elszólásokon, gesztusokon is múlhat a siker vagy kudarc. 1960-ban a Kennedy-Nixon-vitában John F. Kennedy előnyösen volt sminkelve, kék inget viselt, ami az akkori fekete-fehér televízióban jól mutatott. Nyugodtnak, kiegyensúlyozottnak tűnt. A gonosz televízió pedig közelről mutatta, ahogyan Nixonról folyik az izzadság. 1976-ban Gerald Ford azt állította, hogy „nincs szovjet befolyás Kelet-Európában". Ezt a súlyos tévedését sokszor a fejéhez vágták. Ronald Reagan mindig mosolygott, természetes humorával ragadta meg a nézőket. Amikor 1984-ben  a moderátor megkérdezte az akkor 73 éves Reagant, nem érzi-e öregnek magát a következő négy évre, az elnök azzal vágott vissza, hogy ő sem firtatja ellenfele fiatalságát és tapasztalatlanságát. Ellenfele, Walter Mondale 52 éves volt.

Reagan mindenkit levett a lábáról. Az első Bush elnök újraválasztásába is kerülhetett az a rossz mozdulat, amikor 1992-ben Bill Clintonnal és Ross Perot-val folytatott vita során idegesen a karórájára nézett. Unja a vitát, elege volt a válaszadásból?  - kérdezték a választók.
2000-ben Al Gore felkészültebbnek tűnt George W. Bushnál, de állandó sóhajtozása, grimaszai ellenszenvessé tették.

És ki felejtené el a négy évvel ezelőtti alelnök-jelölti vitát Joe Biden és Sarah Palin között, amikor a hokimama Biden felé fordult, és azzal kezdte: „Szólíthatlak Joe-nak?"           

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.