heti-valasz.hu/vilag/merkel-egyelore-nem-tartjuk-elegge-kezben-a-helyzetet-116811

http://heti-valasz.hu/vilag/merkel-egyelore-nem-tartjuk-elegge-kezben-a-helyzetet-116811

A Trump-kormány embere, aki érti Közép-Európát

/ 2018.07.20., péntek 14:06 /

Divatos lett azt állítani, hogy stratégiakészítésre csak amatőröknek van szükségük. Azt is mondják, felesleges stratégiát gyártani, hiszen úgysem lehet megvalósítani. A legtöbb, amit tehetünk, hogy alkalmazkodunk az új kihívásokhoz – írja Jacqueline Deal amerikai politológus, majd hozzáteszi, hogy egy új, rendkívül érdekes mű éppen ezt a tévhitet cáfolja meg, amikor a Habsburg Birodalom stratégiáját elemzi.

Wess Mitchell The Grand Strategy of the Habsburg Empire (A Habsburg Birodalom nagy ívű stratégiája) című munkája nemrég jelent meg az Egyesült Államokban. A szerző azt kutatja, hogy mi volt a birodalom sikerének titka évszázadokon át. Hiszen több oldalról érték támadások, de túlélte az Ottomán Birodalom terjeszkedését, a poroszok előretörését vagy Napóleon világhódító ambícióit. Pedig hadserege nem volt erős, pénzügyi helyzete ingatagnak mondható. Ráadásul soknemzetiségű, soknyelvű birodalmat kellett összetartani.

Mitchell úgy véli, a Habsburg Birodalom a fenyegetettség közepette megtanulta, hogy egyszerre csak egyre, a legnagyobb veszély elhárítására kell összpontosítania. Korlátozott eszközeit okosan, takarékosan kell használnia. Hosszú távú geopolitikai játszmát folytatott, egyaránt felügyelet alatt tartotta barátait és ellenségeit, s ezzel jó szándékú hegemóniát sikerült kialakítani az örökké forrongó Közép-Európában.

Wess Mitchell: The Grand Strategy of the Habsburg Empire

Wess Mitchell: The Grand Strategy of the Habsburg Empire

A könyv világos üzenettel szól a mához is, arra mutatva példát, hogy miként kell navigálni egy-egy összetett geopolitikai válságban. Óva int a kapkodástól, a meggondolatlan lépésektől. Igaz, egy nagy formátumú stratégia kialakításához nagy formátumú vezetők is kellenének. De az effajta politikus kihalóban van.

Számunkra nemcsak a mű érdekes, hanem a szerző személye is: Wess Mitchell a Trump-kormány európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára, az amerikaiak kelet-európai politikájának egyik kidolgozója és végrehajtója. A politikus Európát is a nyugati civilizáció és az orosz, kínai alternatíva versenyének lencséjén keresztül látja. Kritizálja Nyugat-Európát, amiért nem veszi ezt a harcot elég komolyan. Jobban bevonná Kelet-Európát az amerikai külpolitikába, még ha nincs is mindenben egyetértés. Azt is tudja, hogy az örökös bírálattal csak elidegenítik Kelet-Európát.

Ha az amerikai–magyar kapcsolatok kedvező irányba mozdultak el, abban Mitchellnek is szerepe van. A politikus májusban Budapestre látogatott, ahol találkozott Szijjártó Péter külügy- és Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel. Mitchellt Washingtonban is kapcsolat fűzi Magyarországhoz. Hiszen volt amerikai nagykövetünk, Szemerkényi Réka lett annak a Center for European Policy Analysis agytrösztnek az igazgatóhelyettese, amelyet külügyi kinevezéséig Mitchell vezetett.

Annyi arrogáns kioktatás után végre olyan amerikai politikus felelős a kelet-közép-európai politikáért, aki ismeri, érti történelmünket, hagyományainkat, szokásainkat, és ennek megfelelően közelít jelenlegi problémáinkhoz is.

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük, támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.