Az anyagiaknál fontosabb az erkölcsi elégtétel

/ 2001.04.13., péntek 07:38 /

Pozsonyi tudósítónktól

Bár országos szintű felmérés a szlovákiai magyarok körében nem készült a státustörvény támogatottságáról, az általános tapasztalat azt mutatja, hogy a magyar kormány által jóváhagyott tervezet fogadtatása kedvező. A médiumokban itt is megjelentek pró és kontra vélemények, itt is gyártottak különböző elméleteket, egyet azonban bizton lehet állítani: a fanyalgók nem az egyszerű magyar emberek soraiból kerültek ki. Az anyaországgal való jogviszony rendezése mindenképpen erkölcsi elégtételt is jelent, ami nagyon fontos.

Többekkel beszéltem, akik azt mondták, soha nem fognak élni az anyagi előnyökkel, mert nem szorulnak rá, de a magyar igazolványt kiváltják, hogy büszkék lehessenek rá. A fogadtatás nem vonatkoztatható el Szlovákia általános gazdasági és szociális helyzetétől, amely azért összehasonlíthatatlanul jobb, mint Kárpátalján vagy Erdélyben. Azokon a vidékeken, ahol a munkanélküliség magasan meghaladja a húsz százalék körüli országos átlagot, érthetően itt az anyagi előnyökkel is jobban számolnak.

Az átlagember számára egyelőre a legkézzelfoghatóbb és legérthetőbb a gyermekenkénti 20 ezer forintos juttatás. Ez az összeg valamivel több, mint háromezer koronának felel meg, s elsősorban a sokgyermekes családoknak jelent majd nagy segítséget. Az itteni árakat figyelembe véve azt lehet mondani, hogy ez a pénz fedezi a szeptemberi iskolakezdéssel kapcsolatos kiadásokat. A státustörvény alapvető céljával a Felvidék egyetért, itt korábban sem lehetett tapasztalni tömeges kivándorlási szándékot.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.