Az egység szorításában

/ 2004.09.16., csütörtök 08:24 /

Fotó: MTI
Kampányol az RMDSZ

Csíkszeredai tudósítónktól

A PARLAMENTI és államfőválasztások közeledtével felgyorsultak az események Romániában. Néhány nap alatt több meghökkentő esemény is történt a bukaresti törvényhozásban, valamint a parlamenti bejutásra számító pártok és szövetségesek háza táján.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 1996-hoz és 2000-hez hasonlóan 2004-ben is indít saját államfőjelöltet. Az idén még egyidejűleg lehetett kampányolni a parlamenti és elnökválasztásra, és ennek előnyeit az RMDSZ is igyekszik a maga javára fordítani. De az sem lehetetlen - vélik az elemzők -, hogy az RMDSZ csúcsvezetősége titokban megegyezett valamelyik esélyes román államfőjelölttel a későbbi visszalépésről Az erdélyi, romániai magyarság kisparlamentjének is nevezett Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT), az RMDSZ egyik döntéshozó szerve, fölényes szavazati aránynyal, egyedüli indulóként Markó Bélát választotta államfőjelöltnek, noha az RMDSZ-elnök neve nem is szerepelt a két nappal korábban ismertetett jelöltlistán. Sőt, Markó Béla nyilvánosan kijelentette, hogy nem vállalja az elnökjelölt szerepét.

A váratlan fordulat találgatásokra ad okot. Némelyek tudni vélik, hogy a 8-10 tagú csoportból legesélyesebbnek tűnő Eckstein-Kovács Péter kolozsvári RMDSZ-szenátorral szemben kétségek merültek fel, mert az utóbbi években gyakran voltak ellenzéki és az ellenzékkel rokonszenvező megnyilvánulásai. Állítólag ezért is jelölték az utolsó pillanatban Markó Bélát, akivel senki sem tartotta ildomosnak versenybe szállni. Markó Béla a Krónika című lapnak adott nyilatkozatában kifejtette: neki van a legnagyobb tapasztalata abban, hogy miként kell egyensúlyt teremteni és az egyensúlyt megőrizni. Némelyik politikustársa szerint Markó személye garancia az egység megőrzésére. Igen ám, de Markó számára az egyensúly az erdélyi Magyar Polgári Szövetség (MPSZ), az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) eltűnése lenne. Az elnök széthúzásra ugyan sosem ösztönzött közvetlenül, de az egység jelszavával durván leértékeli, alábecsüli, sok esetben ellenségként emlegeti a szövetségbe tömörülő polgári erőket. Az MPSZ, az EMNT és az SZNT autonómiatörekvéseit, népszavazási vagy törvénykezdeményezéseit hiábavaló, káros, megosztó jelzőkkel illeti.

Az RMDSZ és államfőjelöltje választási programjának jelszava: Párbeszéd az autonómiáért. Csakhogy a képzelt párbeszéd kikerüli a Székelyföld területi autonómiáját, noha már a térségben élő románok is kezdtek érdeklődni iránta, és találkozókat, eszmecseréket kezdeményeztek az MPSZ, az EMNT és az SZNT vezetőivel, szakértőivel. A történelmi Székelyföldet magába foglaló Hargita, Kovászna és Maros megyében már román helyhatósági tisztségviselők is vizsgálják az autonómiáról szóló népszavazás kiírásának lehetőségeit. Az RMDSZ Markó-vonala - nem egésze - gyakran úgy viselkedik a magyar nemzeti ügy elkötelezettjeivel, mint ahogyan a román nacionalisták viselkedtek éveken át az RMDSZ-szel és az erdélyi, romániai magyarsággal.

Markó Béla és az RMDSZ több országos vagy területi tisztségviselője biztos benne, hogy a szövetség simán teljesíti a parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázalékos szavazati arányt. A felmérések eredményei 4,5-6 százalékos támogatottságot mutattak az utóbbi egy-két évben, így a parlamenti küszöb elérése bizonytalan. A helyhatósági választások eredménye sem mérvadó, hiszen ott bizonyára az MPSZ, az EMNT és az SZNT hívei egy részének a szavazatai is megjelentek. Az azonban nem lehet kétséges, hogy az MPSZ választási részvételének újbóli ellehetetlenítése miatt sok tízezer erdélyi, romániai magyar távol maradhat a novemberi, decemberi voksolástól. A polgári erők az RMDSZ bizonyos honatyáinak közreműködésével kidolgozott, elfogadott, korlátozó, diszkriminatív jogszabályok és egy sor balkáni fondorlat miatt nem vehettek részt a helyhatósági választásokon. Az ellehetetlenítés folytatódott, és most az általános választások feltételei is rendkívül nehezen vagy egyáltalán nem teljesíthetők. Már-már úgy tűnik, mindkét választási törvény korlátozó rendelkezései az RMDSZ ellenzékének, nemzeti elkötelezettségű alternatívájának a visszaszorítását célozzák. Az RMDSZ októberre tervezett előválasztásain ugyan részt vehetnek az MPSZ, az EMNT és az SZNT tagjai, tisztségviselői is, de ha nyernek, csakis az RMDSZ képviseletében indulhatnak a parlamenti választásokon. Az MPSZ szeptember 25-én tartja kongresszusát, és ott véglegesíti a választási stratégiáját.

Fotó: MTI
Nastase, a PSD államfőjelöltje is demokráciát akar, de mit hoz ez a magyaroknak?

Az RMDSZ számára tanulságos lehet az, ami a román pártok háza táján történt szeptember elején. A Román Humanista Párt (PUR) augusztus végén még a kormányváltásra készülő Nemzeti Liberális Párt (PNL) és Demokrata Párt (PD) szövetségével (D. A.) tárgyalt a választások utáni lehetséges együttműködésről, koalícióról, ám néhány nap múlva a PUR országos tanácsa többségi szavazattal eldöntötte, hogy már a választások előtt szövetséget köt a kormányzó PSD-vel. Ez azt jelenti, hogy a PUR a PSD listáin indítja jelöltjeit, és így előre biztosítja jó néhány képviselő és szenátor helyét. A 2000. évi választásokon is hasonló módon jutott be a parlamentbe, de kevés posztot kapott, és egy idő után kilépett a kormánykoalícióból. A PUR számos politikusa, területi tisztségviselője határozottan kijelentette, hogy nem támogatják a PSD-PUR szövetséget. Ez azt jelenti, hogy az esélylistákon 3-5 százalékkal jegyzett PUR legfeljebb 2-3 százalékkal növelheti a PSD eredményét.

A másik érdekes fordulat a baloldali PSD előválasztása, amely felbolydulást keltett a kormánypártban. A hangzatos nyilatkozatokban bejelentett megújhodás, frissítés, fiatalítás helyett a korrupciós és más ügyekben erősen kompromittálódott "nagyágyúk", központi és területi párttisztségviselők, kormánytagok zöme a listákon maradt, némelyikük arcátlan csalással. A kihullók bosszút forralnak. A csalódott, kiesett PSD-tagokhoz máris befogadó szándékkal próbál közeledni a D. A. szövetség. Közben a szélsőséges nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) bejelentette, mindenképpen kormányszerepre tör, és ez esetben a magyargyűlölő Gheorghe Funar, Kolozsvár rossz emlékű volt polgármestere ülne az egyik miniszteri székben. Román politikai elemzők szerint a Nastase-párt a hatalom megőrzéséért képes lenne lepaktálni velük is, de ez egy újabb parlamenti ciklusig elodázhatja az európai uniós csatlakozást.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.