Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

/ 2018.08.02., csütörtök 13:00 /
Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Külpolitikai botrányt váltott ki, hogy Mesut Özil focista, a német válogatott török származású, korábbi világbajnok játékosa a Recep Tayyip Erdoğan török elnök nyugati kampányát segítő fotón pózolt, és ez az akciója az amúgy sem problémamentes Berlin–Ankara-­viszony részévé vált. A hivatalos Törökország alaposan zokon vette, hogy Özilt rasszista és muszlimellenes támadások is érték, különösen azok után, hogy otthagyta a német válogatottat. A török elnök Özillel folytatott telefonbeszélgetésében hazafias cselekedetnek nevezte a német nemzeti tizenegy faképnél hagyását. Abdulhamit Gül török igazságügy-miniszter még erősebb szavakat használt, s azzal gratulált Özilnek, hogy szerinte döntésével a török származású játékos „a legszebb gólt lőtte a fasiszta vírussal szemben”.

A török politikusok Özil melletti kiállása egyértelművé tette, hogy Törökország védelmet kínál a külföldre szakadt honfitársainak, ha támadás éri őket a határon túl. Erdoğan egy átfogó terv keretében igyekszik a befolyását kiterjeszteni a hivatalosan három millió – nem hivatalosan négymillió, mert sokan nem regisztráltatták magukat – németországi törökre. A törökök mindig úgy érezték, hogy bár munkájukkal, adójukkal a német államot gyarapítják, másodrendű állampolgárok maradnak. Erre Erdoğan jól ráérzett, és fellépése öntudatossá tette a bevándoroltakat.

címlap2018_08_02_300px

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletek a friss Heti Válaszban. Lapunk jelenleg csak elektronikus formában kapható a Digitalstand.hu oldalon. Csak egy kattintás!