valasz.hu/vilag/neonaci-gyujtogatokra-sincs-szukseg-a-menekultek-megoldjak-maguk-115519

http://valasz.hu/vilag/neonaci-gyujtogatokra-sincs-szukseg-a-menekultek-megoldjak-maguk-115519

Az újságírókat lelövik, ugye?

/ 2018.03.07., szerda 15:31 /

Belpolitikai válság bontakozik ki Szlovákiában, miután megöltek egy újságírót. Ján Kuciak le akarta leplezni az országban működő olasz maffia és a kormánykörök, személy szerint Robert Fico miniszterelnök kapcsolatát.

A szlovák rendőrség négy nappal azután, hogy múlt vasárnap a Pozsonyhoz közeli Nagymácsédon felfedezték Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová holtestét, őrizetbe vette a gyilkosság feltételezett elkövetőit és kitervelőit. Elsőnek a főkolomposnak számító Antonio Vadala olasz „vállalkozó” került horogra, majd további hat honfitársa csuklóján kattant a bilincs. Az olaszokat előre kitervelt gyilkossággal vádolták, mégis pár óra után szabadon engedték őket. A történtek politikai válságot okoztak Szlovákiában.

Andrej Kiska szlovák államfő vasárnap a kormány átalakítását vagy előre hozott választás kiírását javasolta, mondván, hogy ez megoldás a gyilkosságok okozta súlyos politikai válságra. Robert Fico miniszterelnök később televíziós sajtónyilatkozatban visszautasította az államfő felszólítását. Azt mondta, Kiska megtagadta a demokratikus parlamenti választások eredményeit, amikor a kormány átalakítására és egy új kabinetről szóló bizalmi szavazásra tett javaslatot. Fico szerint az államfő nyilatkozatát „egyértelműen nem Szlovákiában írták”, és ezzel Kiska csatlakozott az ellenzéki pártokhoz, amelyek szerinte államcsíny szükségességéről beszélnek.

A szlovák kabinet azért került szorult helyzetbe, mert a sajtó azt kezdte pedzegetni, hogy a kormánykörökkel kapcsolatban levő, magát Szlovákia keleti végeire befészkelő olasz maffia rendelte meg a kivégzéseket. Az is borzolta a kedélyeket, hogy a miniszterelnök környezetében két olyan személy is található, aki kapcsolatban volt az európai uniós támogatások jogtalan felvételére szakosodott olaszokkal.

Kuciak pedig leleplező cikket készült megjelentetni – a szöveg az újságíró halála után került a nyilvánosság elé – az üzletembereknek álcázott szlovákiai olasz maffiózók és a legfelső politikai körök, személy szerint Robert Fico kapcsolatáról. Logikus következtetésnek látszott, hogy az Aktuality.sk oknyomozó portál 27 éves munkatársának és menyasszonyának életét azért oltották ki, hogy mind az olaszokra, mind a kormányra kompromittáló írás ne jelenjen meg. A gyilkosság után a szlovákiai közállapotok elleni tiltakozásul lemondott Marek Madaric kulturális miniszter. Jaromír Čižnár főügyész közölte: ha kiderül, hogy Kuciakéknak a férfi munkája miatt kellett meghalniuk, elszabadítja a poklot. Lucia Žitňanská igazságügy-miniszter pedig kijelentette: nem dolgozhatnak olyanok a kormányban, akik együttműködnek a maffiával.

Jön a kormányválság?

„Nem zárható ki a kormányválság sem” – mondja a Heti Válasznak Molnár Judit, a felvidéki Hírek.sk főszerkesztője. Lucia Žitňanská nem véletlenül emlegette a kabinet és a maffia kapcsolatait. A Híd-Mosthoz tartozó tárcavezető alájátszott Bugár Bélának. A vegyes párt elnöke ugyanis közölte: a gyilkosság miatt Robert Kaliňák belügyminiszternek mennie kell, különben a Híd kilép a kormányból. Fico eddig foggal-körömmel ragaszkodott belügyminiszteréhez, és valószínűtlen, hogy most másként tenne – állítja Molnár.

A legmagasabb kormányzati szinten két személy került gyanúba a maffiakapcsolatai miatt: Mária Trošková, Fico főtanácsadója és Viliam Jasaň, a kormányfői titkárság igazgatója, az állami biztonsági tanács titkára. A botrány hatására mindketten felfüggesztették munkaviszonyukat. Trošková karrierje 2010-ben kezdődött, amikor Pavol Rusko korábbi gazdasági miniszternek – akit jelenleg gyilkosságra való felbujtással vádolnak, és letartóztatásban van – dolgozott. A volt tárcavezető Antonio Vadalával akart üzletelni, Trošková így ismerkedett meg az olasz maffiózóval. Utóbbinak rövidesen üzlettársa lett, közösen alapítottak céget, és együtt is laktak. Trošková egy év után továbbállt, s a Fico-féle Smer képviselője, Viliam Jasaň asszisztense lett. Jasaň újságírói kérdésre sem akarta elárulni, hogy miért pont – a Miss Universe 2007-es szlovák döntőjébe is bejutott – modellt választotta munkatársának.

Trošková Jasaň mellett sem töltött sok időt – 2015 márciusában a miniszterelnöki hivatalban bukkant fel tanácsosként. A korábbi gazdasági tárcavezető Pavol Rusko alig lepődött meg a híren: „Azt hittem, kicsit lassúbb lesz a tempó, de végeredményben nem lepett meg a dolog, mert Trošková gyorsan megértette, hogyan lehet az életben előrelépni” – nyilatkozta. Trošková a miniszterelnökségen is gyors karriert futott be: 2016-ban már főtanácsossá nevezték ki. Az előléptetés előtt azonban a pozsonyi Hilton szálló mélygarázsának biztonsági kamerája rögzítette, hogy a vendégek elől elzárt területen Fico és Trošková kiszáll egy fekete autóból, és a különleges elektronikus kártyával nyitható ajtón keresztül eltűnnek az épületben.

Troškova főtanácsosi kinevezésének évében volt főnöke, Viliam Jasaň is a miniszterelnökségen kapott megbízatást, sőt részt vesz az állami biztonsági tanács ülésein. A testület feladata Szlovákia biztonsági rendszerének fenntartása, és háború esetén ez a grémium veszi át a kormány jogköreit. Jasaňnak e különlegesen érzékeny pozíció ellenére üzleti kapcsolatai vannak a mostani gyilkosság főgyanúsítottjával, Vadalával. A Smer politikusa korábban tulajdonosa volt a Prodest nevű biztonsági cégnek, melyet nemrég Vadala vett át tőle. Mi-után mindkét bizalmi munkát betöltő személyt Fico választotta ki kollégájának, nehéz lenne azt mondani, hogy a miniszterelnök nem érintett az ügyben.

Fico olasz háttere

Kérdés, az olasz maffia hogyan szivároghatott be Szlovákiába, és miként jutott jelentős befolyáshoz, olyannyira, hogy az uniós csatlakozás után a keleti országrész vonzóvá kezdett válni az olasz bűnözők számára. Ide menekült 2009-ben Antonio Vadala is, akit Olaszországban egy maffián belüli leszámolás miatt akartak bíróság elé állítani. A szegény, pénzért megvehető hatósági emberek fejletlen, kelet-szlovákiai világa egyre inkább vonzóvá vált a kifinomult eszközökkel dolgozó olasz maffia számára. A Vadala családon kívül a Cinnante, a Roda és a Catroppa família is itt telepedett le. Mindegyik család leginkább a mezőgazdasági vállalkozásokban tevékenykedik. A hozzájuk köthető cégek 2015-ben és 2016-ban – amikor már Trošková és Jasaň is a miniszterelnökségen dolgozott – összesen nyolcmillió eurót szereztek a szlovák Mezőgazdasági Kifizető Ügynökségtől.

Az igazi üzlet azonban a papírok meghamisításában van, vagyis amikor olyasmire vettek fel támogatást, ami a valóságban nem is létezett. Az egyik esetben az egyik cég nyolcszor akkora területre igényelt támogatást, mint amekkorát a valóságban megművelt. Máskor azt állították, egy általuk bérelt földre kérnek kifizetést, ám a valóságban nem is volt bérleti szerződésük, sőt még használati joggal sem rendelkeztek. Több földterületet hamisan úgy regisztráltattak, hogy ott biogazdálkodás folyik, mert ezekre a művelésekre az unió a rendes támogatás többszörösét fizeti ki.

A nagy üzlet

Úgy fest tehát, a legnagyobb olasz maffiacsoport, a ’Ndrangheta beruházott a szlovák mezőgazdaságba. Egy olasz bírósági dokumentumból az derül ki, hogy egyes itáliai illetőségű személyek jelentős készpénzösszegeket adtak befektetési céllal a négy szlovákiai olasz családnak. Arra is fény derült, hogy a befektetett pénzből származó haszon, ugyancsak készpénzben, „visszautazott” Olaszországba. Az üzlet virágzott, főleg azért, mert Vadala semmit nem bízott a véletlenre. A 2016-os parlamenti választások napján Vadala közösségi oldalán ezt írta: „Ma mindannyian Fico pártját, a Smert választjuk, holnap pedig biztosak lehetünk abban, hogy Szlovákia jó kezekben van.”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.