Az utcán sem lehet majd magyarul beszélni Kárpátalján?

/ 2017.02.19., vasárnap 08:00 /
Az utcán sem lehet majd magyarul beszélni Kárpátalján?

Az utcán sem lehet magyarul beszélni Kárpátalján, ha az ukrán parlament elfogadja az új nyelvtörvényt. A kisebbségi nyelvek – köztük az oroszé – visszaszorításának évek óta tartó folyamata robbantotta ki a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktust is. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Lassan oda jutunk, hogy Kárpátalján a hideg idő ellenére sem lehet a kocsmában egy felest jólesően felhörpinteni. Elképzelhető, hogy a hólapátolásban átfagyott emberek gyomormelegítő elfogyasztása nélkül lesznek kénytelenek távozni az ivóból. A kijevi parlament ugyanis új nyelvtörvény elfogadására készül, melynek értelmében a boltokban, kocsmákban, a piacokon csak az ukrán államnyelven szabad kiszolgálni a vevőket. Ha tehát egy ukrán nyelvet csak nehezen bíró magyar lélekmelegítőhöz akar jutni, akkor először iratkozzon be ukrán nyelvtanfolyamra és csak utána próbáljon italozni.

A hatóságok adnak a nyelv jó minőségű használatára is, például arra készülnek, hogy a kisebbségi oktatásban részt vevő pedagógusoknál összeírják, ki és milyen fokon beszél ukránul. A sekélyes tudással bíró magyar nevelők már mehetnek is továbbképzésre, ha meg akarják tartani állásukat. A tervezett törvény betartására „nyelvrendőrség” vigyázna, a jogszabály megsértőire pénzbírság és akár három évig terjedő szabadságvesztés várhat. Ezek után már nem meglepő, hogy a parlamentben, az államigazgatásban, az önkormányzatok munkájában, az állami intézmények és vállalatok tevékenységében kizárólag az államnyelv használatát írja elő a tervezet.

 

 

 

 

Részletek a február 16-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.