Brexit: csapda a konzervatívoknak

/ 2017.04.26., szerda 15:21 /

A brit kormányfő és a konzervatív párt elnöke saját népét és egész Európát leckézteti a hagyományőrzés terén. Nem elég, hogy a Brexit-népszavazás győzelme után Theresa May állt a „Ki Európából” mozgalom élére, és vállalta a kilépési tárgyalások irányítását. Most még idő előtti választásokat is kitűzött, felhívva a konzervatív választókat, hogy segítsék visszaállítani az Egyesült Királyság önállóságát az Európai Unióval szemben. Pedig Edward Heath, az a kormányfő, aki 44 évvel ezelőtt bevitte Nagy-Britanniát az Európai Közösségbe, szintén a konzervatív párt elnöke volt.

Most úgy tűnhet, mintha Heath annak idején nem konzervatív, a brit értékek megőrzésére szolgáló politikát folytatott volna, hanem azzal éppen ellentéteset. Azóta 23 éven át vezették konzervatív kormányfők Britanniát anélkül, hogy eszükbe jutott volna Brüsszellel szemben a kilépést kezdeményezni. Az EU-tagságot helyeslő konzervatív párt mindig többszörösen nagyobb választótömeget nyert meg, mint a Függetlenségi Párt (UKIP). Ha ez mind a konzervatívok tévedése volt, akkor miért nem állt May már kezdettől fogva a Brexit-mozgalom élén?

A választásra jogosult briteknek nem könnyű most a hagyományaikat megőrizni, és mégis a konzervatív párt jelöltjeire szavazni. Az EU-tagságot nagyra értékelni manapság nem konzervatív hitvallás, May ugyanis nem a megvalósított eredmények megmentését, hanem a sarkalatos változást tűzte ki a választás céljául. Aki tehát a majd fél évszázados békés, nem sikertelen állapotot vissza akarná nyerni, annak a liberális pártra kell szavaznia: ez ma az egyetlen, amely az Egyesült Királyság minden részében az EU mellett tart ki.

Nem kevésbé bonyolult May választási csataterve. A 650 tagú parlamentben lényegesen több széket kíván elfoglaltatni pártja képviselőivel, mint a mostani 330. De mi változik attól, ha 400 mandátumot nyer meg? Vagy akár kétharmados többséget? May második dilemmája, hogy belföldön akar sikert elérni ahhoz, hogy külföldön sikeres legyen. De ehhez a brit választók számára fel kell tárnia, mit kíván az EU-val szemben keresztülvinni: hány holland, lengyel vagy észt munkavállalót hajlandó eltűrni; részt vesz-e a menekültek kvótaalapú befogadásában.

Ha a választóknak szavazniuk kell, akkor szeretnék is tudni, hogy miről. Ha viszont May a nyilvánosság elé tárja a közös tárgyalások valódi célját, az gyengítheti tárgyalóképességét. May korábbi álláspontja, hogy előre hozott választások nélkül viszi véghez a brüsszeli tárgyalásokat, taktikailag megfontoltabb volt.

Rosszul jöhet May választási fordulata a francia polgári pártoknak is. A francia választók közül sokan érezhetik úgy, hogy a Brexittel járó kételyek az EU-ban még egy fokkal nőttek – és inkább már most levonják egyéni következtetéseiket.

Angela Merkelnek legalább két okból jön rosszul May fordulata. A CDU elnöke eddig nem számolt a szigetországi választási kampány alig korlátozható szócsatáival. Ha a Brexitre szavazók száma akár csak egyetlen százalékkal azért nőtt meg, mert megijedtek a kancellár menekültpolitikájától, akkor Merkelre tapad a végső felelősség az összeurópai kalamajkáért – nem hivatalosan, de a hétköznapi szóbeszédben. A másik veszély: a brit konzervatív párt viselkedése a radikálisabb német választók számára bizonyítékul szolgálhat, hogy a hatalmon lévő polgári pártok mind köpönyegforgatók, kellő nyomás alatt saját céljaikat is megtagadják. Állítólag van az EU határain belül olyan nép, amely el tudja képzelni a jövőjét az Európai Unión kívül. A német nemzet ezt nem tudja és nem is akarja megtenni, mert kilenc baráti szomszédja abban a pillanatban kilenc gyanakvó szomszéddá válna. A német választók nem jutalmaznák, inkább büntetnék azt a kancellárt, aki a közös Európát nem építi, hanem bontja.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.