Brüsszel-ellenes fordulat Olaszországban is? Euró helyett jön a líra?

/ 2016.12.10., szombat 15:00 /
Brüsszel-ellenes fordulat Olaszországban is? Euró helyett jön a líra?

A centrumpártokra épülő olasz parlamenti rendszer összeomlásával fenyeget, hogy Matteo Renzi miniszterelnök politikája elbukott. Ezzel esély van arra, hogy a rendszerkritikus 5 Csillag Mozgalom jusson hatalomra. Részletek a friss Heti Válaszban.

Egyértelmű ítéletet mondtak Matteo Renzi politikájáról az olasz választók, noha formailag az alkotmányos reformtervezetéről rendeztek múlt vasárnap népszavazást Itáliában.  A miniszterelnök politikáját végül a voksolók 60 százaléka utasította el. Renzi előzetes bejelentéséhez híven távozik; az igenek és nemek közti óriási különbség azt is jelenti, hogy Olaszországban a II. világháború óta a jobb- és balközép pártokra épülő parlamenti rendszer összeomlása fenyeget.

A Beppe Grillo komikus nevével fémjelzett rendszerkritikus 5 Csillag Mozgalom a népszerűségi listán mára beérte a kormánypártot. A „csillagosok” Itáliát ki akarják léptetni az eurozónából, és egyre keményebb kritikát fogalmaznak meg Brüsszel központosítási törekvéseivel szemben. Újból bevezetnék a lírát, ezzel az elképzeléssel pedig a népszavazás európai dimenziót is kapott.

 

 

 

  

Részletes háttér a december 8-i Heti Válaszban.  Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.