Csehország Kelet-Európa mintademokráciája volt, ennek most vége

/ 2018.01.24., szerda 19:00 /
Csehország Kelet-Európa mintademokráciája volt, ennek most vége

Csehországban politikai válság alakult ki, miután Andrej Babiš kisebbségi kormánya nem kapott bizalmat a parlamentben. Az elnökválasztáson is új fordulóra van szükség, mert Miloš Zeman államfő sem nyert elsőre. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

„Egy bizonytalan egzisztenciájú parkettacsiszoló szavára nem lehet a kormányalakítással megbízott miniszterelnök képviselői mentelmi jogát visszavonni, még akkor sem, ha az illető előzőleg rendőr volt” – állította múlt héten a cseh parlament mentelmi bizottságának egyiktagja. Andrej Babiš megbízott cseh kormányfő sikertelen koalíciós kormányalakítási tárgyalásainak végnapjait élte, amikor a mentelmi bizottság meghallgatásra beidézte Jirí Komárek volt nyomozót.

A dúsgazdag üzletember ellen még az előző parlamenti ciklusban elkezdett vizsgálathoz fel kell függeszteni Babiš képviselői mentelmi jogát. Ám nem egy levitézlett, parkettacsiszolóvá lett rendőrtiszt szavai, nem is egy uniós támogatás miatti hercehurca, illetve Babiš mentelmi jogának ügye okozta a cseh belpolitikai válságot, annál is kevésbé, mert az üzletember maga kérte, hogy a parlament adja ki.

 

 

 

 

Részletek a január 25-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.