valasz.hu/vilag/neonaci-gyujtogatokra-sincs-szukseg-a-menekultek-megoldjak-maguk-115519

http://valasz.hu/vilag/neonaci-gyujtogatokra-sincs-szukseg-a-menekultek-megoldjak-maguk-115519

Csehül állnak

/ 2018.01.24., szerda 17:09 /

Csehországban politikai válság alakult ki, miután Andrej Babiš kisebbségi kormánya nem kapott bizalmat a parlamentben. Az elnökválasztáson is új fordulóra van szükség, mert Miloš Zeman államfő sem nyert elsőre.

„Egy bizonytalan egzisztenciájú parkettacsiszoló szavára nem lehet a kormányalakítással megbízott miniszterelnök képviselői mentelmi jogát visszavonni, még akkor sem, ha az illető előzőleg rendőr volt” – állította múlt héten a cseh parlament mentelmi bizottságának egyik tagja. Andrej Babiš megbízott cseh kormányfő sikertelen koalíciós kormányalakítási tárgyalásainak végnapjait élte, amikor a mentelmi bizottság meghallgatásra beidézte Jirí Komárek volt nyomozót. A dúsgazdag üzletember ellen még az előző parlamenti ciklusban elkezdett vizsgálathoz fel kell függeszteni Babiš képviselői mentelmi jogát. Ám nem egy levitézlett, parkettacsiszolóvá lett rendőrtiszt szavai, és nem is egy uniós támogatás miatti hercehurca vagy Babiš mentelmi jogának ügye okozta a cseh belpolitikai válságot, annál is inkább, mert az üzletember maga kérte, hogy a parlament adja ki.

„Csehország eddig Kelet-Európa mintademokráciája volt, most azonban ennek vége. A helyzet a politikai bizonytalanság felé sodorja az országot” – állítja Ladislav Zemánek cseh szociológus. Tény, hogy Babiš nem tudott kormányt alakítani, holott a cseh politikai életre hosszú ideig nem volt jellemző a karaktergyilkosság, a másik fél nyilvános ellehetetlenítése. Ezt a módszert tavaly nyár elején Bohuslav Sobotka szociáldemokrata miniszterelnök honosította meg, amikor a koalícióból ki akarta ebrudalni Babišt, azt remélve, hogy ezzel lejárathatja a milliárdost. Végül neki kellett lemondania. Az ezt követő októberi parlamenti választáson a szocdemek leszerepeltek, 50 képviselőjükből csak 15 maradt a 200 fős törvényhozásban.

A baloldali párt megsemmisülésével egyenértékű vereség utat nyitott a kisebb politikai alakzatoknak. Átalakult a cseh pártrendszer: az egyik oldalon a parlamenti helyekből 78-at az ANO foglalt el, a másik 122 mandátumon viszont nyolc kis párt osztozkodik. Hiába lett az ANO Csehország gigapártja, Babiš első nekifutásra nem talált koalíciós partnereket. A pártok vezetői a korrupciós ügyre hivatkozva utasították el a felkérést. Valójában félnek a milliárdostól, mert az üzletember eddig mindenkit háttérbe szorított politikai környezetében. Attól tartva nem lépnek koalícióra vele, hogy a következő választásokon a megsemmisülés fenyegetné őket. Babiš e kényszerhelyzetben kisebbségi kormánnyal próbálkozott, de nem kapta meg a törvényhozás bizalmát.

Egyedül nem megy?

Bár hírek szerint Babiš Csehország és Morvaország Kommunista Pártjának és az ANO előző koalíciós partnerének, a szociáldemokratáknak is koalíciós ajánlatot tett, a múlt héten végül visszaadta miniszterelnöki megbízatását Miloš Zeman államfőnek. Annak a veterán politikusnak, aki éppen két elnökválasztási forduló között van.

Mivel Babiš az október végi választások óta nem tudott kormányt alakítani, felborult a politikai menetrend. Az eredeti tervek szerint mostanra Csehországban bőven stabil kormánynak kellett volna lennie, s az ország nyugodt légkörben futott volna neki az elnökválasztásnak. Most viszont ott tartunk, hogy a két héttel ezelőtti elnökválasztás első fordulóját Zeman 39 százalékkal megnyerte ugyan, de hasonlóan Babišhoz, ő sem kapott abszolút többséget. Így e hét végén jöhet a második menet. Kihívója a tudományos akadémia volt elnöke, Jirí Drahos, aki az első fordulóban 27 százalékkal második lett.

Nehéz azonban megmondani, mi következik, mert az elnökválasztás első fordulója után kiesett jelöltek közül négyen is felszólították híveiket, hogy Drahosra voksoljanak, mégpedig a parlamentbe jutott több kisebb párt helyeslése mellett. Azonban matematikailag így elképzelhető, hogy az akadémikus kerül az elnöki székbe, ami minden bizonnyal megnehezítené Babiš második kísérletét a többségi koalíciós kormány megalakítására. Babiš ugyanis Zeman szövetségese, s nyíltan kijelentette, hogy az elnökválasztás második fordulójában ismét Zemant támogatja.

Két politikus – egy pár

Zeman és Babiš már a két választás előtt egymásra talált. Egyiket sem lehet hagyományos értelemben politikailag beskatulyázni, ugyanazon a „hangszeren játszanak”, a baloldaltól a jobboldalig, a politikai skála minden szeletéből toboroznak híveket. Babiš a gazdaság megerősítésének, az életszínvonal emelésének ígéretével vált népszerűvé. Zeman sem valamely ideológia alapján politizál, hanem egyértelműen pragmatikus. Vaskos beszólásaival sikeresen játssza el a „nép egyszerű gyermekének” szerepét, és mindig a közhangulathoz alkalmazkodik. Ezért is állt Babiš mellé, mert népszerűségében ő is fürdeni akart.

A két politikus egymást erősítve vágott neki a választási idénynek. A páros hatalomtechnikai tandemet alkot, amelynek lényege az ideológiamentesség. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy Babišt és Zemant ellenfeleik hiába ócsárolták, mindez nem csorbította népszerűségüket, ám ettől a válság még válság marad.

Arra a kérdésre is választ kell találni, hogy a szociáldemokraták összeomlása mellett milyen más tényezők okozták a cseh politikai élet polarizációját, azaz hogy az egyik oldalon Babiš és az ANO áll, a másikon pedig az összes többi párt. Valamint hogyan képest töretlenül őrizni népszerűségét a 73 éves Zeman, akiről köztudott, hogy nem veti meg az alkoholt, dohányzik, beteg is, a lányát pedig egy szexpartin videózták le – igaz, csak szemlélőként.

A fent idézett Ladislav Zemánek szerint a cseh politikai életben a migránsválság döntő tényező. Az EU Csehországban is kvótarendszert akar érvényesíteni, és ennek elutasítása miatt kötelezettségszegési eljárás indult Prága ellen. Mindez megrémítette a választókat. Csehországban a menekültek befogadásának elutasítottsága – 90 százalék fölött – a legmagasabb a visegrádi országok között. Zemánek ezt azzal magyarázza, hogy a II. világháború előtt a hárommilliós szudétanémet kisebbség, amely akkor a népesség negyedét adta, a náci Németország oldalára állt. A társadalom nem cseh részének árulásából fakadó negatív tapasztalat máig meghatározza az átlagember gondolkodásmódját. „Hívei úgy tekintenek Zemanra, mint valamiféle menekültellenes védelmezőre, aki megóvja őket Brüsszeltől” – állítja Lubomír Kopeček politikai elemző. Nagyjából ugyanezért van magasan Babiš népszerűségi indexe is. Bár a többi párt is elutasítja a migránsok befogadását, a választók Babiš és Zeman pragmatizmusát részesítik előnyben.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.