Döntés az utolsó pillanatban

/ 2001.04.13., péntek 07:38 /

Londoni tudósítónktól

A brit miniszterelnök, Tony Blair a legutolsó pillanatig - április elejéig - várt, hogy a parlament felhatalmazását kérje a május 3-ra kitűzött megyei és helyi választások elhalasztásához. A kérelem okaként a száj- és körömfájásjárványt nevezték meg. Az önkormányzati választásokat június hetedikén tartják meg.

Nagy-Britannia történetében példátlan, hogy békeidőben a kormányfő ilyen felhatalmazást kér a választások elhalasztására. A helyzet talán legkülönösebb vonása, hogy bár minden oldalról szorgalmazták ezt a halasztást, most mégis minden oldalról támadás éri miatta Tony Blair miniszterelnököt. A halasztás gyakorlati indoka az, hogy az ország számos vidéki körzetében gazdaságokat, helyenként fontos közutak egyes szakaszait is lezárták a járvány miatt. Vannak gazdacsaládok, amelyek tagjai nem mehetnének el szavazni, és a jelöltek (kivált a konzervatív és liberális demokrata jelöltek) között sok a gazda, akit a vesztegzár megakadályoz abban, hogy korteshadjáratot folytasson, gyűléseken jelenjen meg, házról házra, gazdaságról gazdaságra járva gyűjtse a támogatókat. Sokaknak viszont csalódást okozott, hogy a halasztás mindössze négy hét, pedig szakértők szerint a járvány tetőzése valamikor május közepén várható. Azt is számosan kifogásolják, hogy Tony Blair kivárta a lehető legutolsó pillanatot, amikor még kérhette a felhatalmazást a halasztásra. A miniszterek és az alsóházi kormányfrakció tagjai ugyanis körömszakadtáig ragaszkodni akartak az eredeti dátumhoz.

Az alapjában közömbös, hogy mikor lesznek az önkormányzati választások. A nagy erőpróba, a nagy tétért folyó játszma az országos képviselő-választás, az alsóház tagjainak megválasztása. A brit politika játékszabályainak sajátos és egyre többet bírált jellegzetessége, hogy csak a két általános választás közötti maximális időt jelöli meg, mégpedig öt évben. A mindenkori miniszterelnök kezében hatásos fegyver, hogy bármikor kérheti az uralkodót az alsóház feloszlatására. Nem kell a kormányciklus végét kivárnia, akkor tarthat új választást, amikor legjobbnak ítéli pártja esélyeit. Ez az évtizedek alatt oda vezetett, hogy ma már általános felfogás szerint csak "sarokba szorított", "az utolsókat rúgó" kormányok várják ki, amíg lejár mandátumuk. Az önbizalom, a nyugalom, a szilárdság jele, ha a kormány nem kormányoz teljes öt évet. A május 3. nem azért volt fontos dátum, mert akkor kellene megtartani az önkormányzati választásokat, hanem azért, mert köztudottá vált, hogy Blair ugyanarra a napra tervezte volna az új általános választás megtartását is. A miniszterelnököt az általános voksolás dátumának meggondolására befolyásolta, hogy az ellenzék könnyen mondhatta volna: Tony Blair számára fontosabb a kormány érdeke, mint az országé, ugyanis választási hadjárat közepette aligha szentelhet elegendő figyelmet és energiát a száj- és körömfájás leküzdésének.

Senki sem hiszi, hogy akár május harmadikán, akár június hetedikén, vagy akár a toryk által kedvelt októberi időpontban megbukhat a munkáspárti kormány. Vidéken a Munkáspárt mindig gyengébb volt, s bár valószínű, hogy júniusban néhány meglevő vidéki mandátumát is elveszíti az alsóházban, ez semmit sem jelent. A vidéki mandátumok jó része már amúgy is a konzervatívoké, és a vidéki választókerületek képviselői az alsóház tagságának csak tizedét teszik ki, negyedét, ha azokat is idesoroljuk, amelyek városi és vidéki körzeteket foglalnak magukban.

Blair népszerűségének azonban sokat ártott, hogy a közvélemény megítélése szerint ő maga is, kormánya is tétova, kapkodó, sokszor egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesz, intézkedéseket hoz, amelyekből kínosan kiviláglik, hogy a kormány alapjában tanácstalan és tehetetlen a válsággal szemben.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.