Senki sem tudja, hogyan halt meg a nagykövet Bengáziban

/ 2012.10.11., csütörtök 11:42 /

Belpolitikai, gazdasági kérdések, elnöki vita mellett az amerikaiaknál eltörpülnek a közel-keleti válság problémái, pedig a líbiai merénylet és annak kezelése súlyos bizalmatlansági kérdéseket vet fel az Obama-kormánnyal szemben, és akár el is döntheti a novemberi elnökválasztást.

Mint ismeretes, szeptember 11-én, a 2001-es Amerika-ellenes terrortámadás évfordulóján zavargások törtek ki több közel-keleti országban az Egyesült Államok követsége előtt. A líbiai Bengáziban a konzulátus épületét megtámadták, a merénylet négy halálos áldozatot követelt, meghalt többek között a nagykövet, Christopher Stevens is.

Az amerikai külügyminisztérium hivatalos álláspontja szerint Kairóhoz hasonlóan Bengáziban is a felháborító, provokáló iszlámellenes videofilm ellen tüntettek, és az esemény váratlanul vett tragikus fordulatot.

Ugyanezt a történetet erősítette meg pár nappal később Susan Rice, ENSZ-nagykövet is az amerikai televíziókban.

Az azóta lezajlott vizsgálatok azonban egészen más változatot erősítenek meg. Az amerikai Kongresszus is meghallgatást rendelt el annak kiderítésére, hogy mi történt a tragikus szeptemberi éjszakán a konzulátus épületkomplexumában, mit tett és mit mulasztott el a kormány a diplomaták védelmére, hogyan próbálták manipulálni az eseményekről kiadott információkat.

Christopher Stevens szeptember 11-én Bengáziban tárgyalt, utolsó partnere egy török diplomata volt. Egy nyugodt nap után tért vissza a konzulátus biztonságos lakóövezetébe. Tüntetésnek nyoma sem volt, öt amerikai és három líbiai biztonsági személy vigyázott rá. Hamarosan fegyverekkel, robbanószerekkel felszerelkezett nagyobb csapat érkezett, felgyújtották a rendőrségi barakkot, és megkezdődött a tűzharc. A nagykövetet és munkatársát egy biztonsági szobába kísérték, ahol kamerákon keresztül figyelhették, miként próbálják őket felkutatni. Amikor a fegyveresek nem tudtak a szobába behatolni, felgyújtották az épületet. A füst elborította a szobát, az amerikaiak a fürdőszobában egy nyitott ablakon keresztül próbáltak levegőhöz jutni, de mindez kevés volt. Elhatározták, hogy kimásznak az ablakon. A szabályzat szerint a biztonsági őr ment ki előbb, de a diplomaták nem követték. Amikor rövid idő múlva visszamászott, már senkit sem talált.

Később a nagykövet munkatársát, Sean Smith holttestét felfedezték, a nagykövetet azonban sehol sem lelték. Senki sem tudja, hogyan került a kórházba. Néhány amerikai lap közölte azt a felkavaró fotót, amelyen a haldokló diplomatát vonszolják. Az orvosok nem ismerték fel személyét, csak akkor azonosították, amikor kivették zsebéből mobiltelefonját, és az utoljára hívott számokat újratárcsázták. Így jutott az amerikai külügyminisztérium tudomására, hogy Christopher Stevens tripoli nagykövet fulladás következtében elhunyt Bengáziban.

A diplomaták biztonságáért felelős tisztviselő hevesen bírálta a külügyminisztériumot, amiért a kérés ellenére is visszautasította a biztonsági erők létszámának emelését. Az amerikai diplomaták védelmét hallatlanul gyengének ítélte.

Bár az FBI változatlanul nyomoz, azt már hivatalosan is elismerik, hogy az Al-Kaidához közeli radikális fegyveresek követték el az akciót. Bengázi volt annak idején a Kadhafi-ellenes felkelők központja. Mára kaotikus állapotok uralkodnak a városban, számos radikális fegyveres csoport verte fel itt tanyáját.

Bár az Obama-adminisztráció tagadja, hogy tudatosan vezette volna félre az amerikai közvéleményt, az ellenzék azt gyanítja, hogy ez állhat a háttérben. A bengázi terrorista támadás aláásná Barack Obama egyik legnagyobb külpolitikai sikerét, Oszama bin Laden meggyilkolását és Al-Kaida meggyengítését.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.