Romney K.O! Obama a padlón

/ 2012.10.04., csütörtök 07:45 /
Romney K.O!  Obama a padlón

A Sziklás-hegység gyönyörű fekvésű városát, Denvert szerdán ellepték a politológusok, kampányszakemberek, újságírók. Valóságos médiacirkusz kísérte az első televíziós vitát a két elnökjelölt, az 51 éves demokrata Barack Obama és a 65 éves republikánus Mitt Romney között. Az összecsapást több mint 50 millió amerikai figyelte azért, hogy segítsen nekik eldönteni, kibe helyezzék bizalmukat a következő négy évben. Mint ismeretes fej-fej mellett áll a két jelölt. A Gallup október 3-i közvélemény-kutatása szerint 49-45 százalékban Barack Obama vezet.

Fotó: MTI/EPA/Pool/Michael Reynolds

A denveri egyetemen tartott 90 perces vita arra is hívatott volt, hogy mindkét jelölt megtalálja kapcsolatot az egyszerű, még bizonytalan szavazóval:  Obama levetkőzze professzori stílusát, Mitt Romney pedig feladja merevségét.

A vita Mitt Romney elsöprő sikerét hozta. A láthatóan betanult formulákat jól felmondó, kiválóan felkészített Romney uralta a vitát, szinte szóhoz sem engedte jutni a hivatalban levő elnököt. Obama végig védekezésben volt, vagy erőtlenül reagált, legyen az állásteremtés, deficitcsökkentés, adóreform, egészségügyi reform, nyugdíj, az államhatalom  gyakorlása, a vezetői stílus kérdése.  Barack Obama arra sem volt képes, hogy Romney örökké változó nézeteire rámutasson. Mitt  Romney sikeresen söpörte le az elmúlt négy évet, hatékony szószólója volt a szabad piac öntörvényű működésének az állami beavatkozással szemben. Sőt még azt is elhitette, hogy ő a középosztály szószólója.    

Romney győzelmét kétségkívül elősegítette, hogy a moderátor kiengedte kezéből a vitát, semmi konkrétumra nem kérdezett rá.

A két párt szakértői még vitatkoznak, az elemzők a tényeket ellenőrzik, de ez mit sem változtat azon, hogy az amerikai választó egy határozott, energikus kihívót és egy fáradt, gyenge elnököt láthatott. Márpedig ez a benyomás  a rendkívül szoros küzdelemben döntő lehet.

A következő napok kérdése, hogy Romney sikeres szereplése mennyiben változtatja meg a közvélemény-kutatás eredményét.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.