Egyre durvább a helyzet a katalán népszavazás előtt

/ 2017.09.29., péntek 19:45 /
Egyre durvább a helyzet a katalán népszavazás előtt

Mintha ostromállapot lenne Barcelonában: a katalánok ragaszkodnak a vasárnapi függetlenségi népszavazás megtartásához, ám ezt a madridi kormány meg akarja akadályozni – derül ki a csütörtöki Heti Válaszból.

José Manuel Maza spanyol főügyész utasította a katalán ügyészségek vezetőit: idézzék be azokat a polgármestereket, akik október 1-jén biztosítják a helyiségeket a függetlenségi népszavazás megtartásához, és ha nem jelennek meg, vegyék őrizetbe őket. Emellett a spanyol csendőrség több középületet megszállt Barcelonában, és kilátásba helyezte az állami hivatalokban az elektromos áram kikapcsolását. Madrid ellenőrzése alá helyezte a katalán rendőrséget, 16 ezer csendőrt vezényelt a régióba, és bírósági eljárással fenyegette meg azokat a köztisztviselőket, akik közreműködnek a népszavazás megtartásában.

A katalánokban még ma is él a Franco-korszak emléke. A Hitler által támogatott tábornok ugyanis bosszút állt rajtuk, mert a helyiek a spanyol polgárháborúban ellenfelei, a baloldali köztársaságiak oldalán harcoltak. A mostani szeparatista törekvéseket viszont jobbára már nem a történelemi spanyolellenesség motiválja. Katalónia autonóm régió, bár széleskörű önrendelkezéssel bír, az ott lakóknak elsősorban azért lett elegük a spanyol fennhatóságból, mert az össznépesség hat százalékát adják, viszont ők állítják elő a spanyol GDP 20 százalékát. Katalónia azonban évi 10 millió euróval többet fizet a központi költségvetésbe, mint amennyit visszakap onnan, s a 2003-as 16 százalék helyett 2015-ben az országos büdzsének már csak 9,5 százaléka jutott a régiónak.

 

 

 

 

Részletes háttér a Heti Válasz szeptember 28-i számában olvasható. A lap a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.