Élet és halál a tét: bejutottunk a szigorúan őrzött ukrán katonai zónába

/ 2018.03.22., csütörtök 08:30 /
Élet és halál a tét: bejutottunk a szigorúan őrzött ukrán katonai zónába

2015 óta a magyar határtól pár órányira zajlik egy olyan misszió, ami szó szerint emberéletekről dönt. Egy nyugatukrán bázison nyugati katonák készítik fel az oroszok ellen harcoló ukrán katonákat a keleti bevetésre. A Heti Válasznak sikerült bejutni a szigorúan védett katonai zónába.

Négy éve zajlik a szomszédunkban egy mostanra csökkenő intenzitású háború, de a viszonylagos nyugalom mindig az ukrán és az orosz (bel)politika függvénye. Az viszont, hogy Ukrajna 2014-ben megalázó katonai vereségeket volt kénytelen elkönyvelni, a fegyveres erők felkészületlenségén is múlt.

A nyugatbarát kijevi kormány ezért átfogó hadseregreformba kezdett, amelyhez évek óta nyugati katonák nyújtanak segítséget. A többi között egy több mint 1000 négyzetkilométeres kiképzőközpontban a lengyel határ mellett, ahol hat nemzet katonái készítik fel az ukrán katonákat, akik a megszerzett tudást szükség esetén néhány hét múlva már élesben tesztelhetik a keleti fronton. De vajon mit tanulhatnak a nyugatiak – elsősorban az amerikaiak – egy posztszovjet hadseregtől? Milyen eredménnyel járt az eddigi munkájuk, és mik szerintük az ukránok legnagyobb gyengéje?

 

 

 

 

Válaszok és további részletek ukrajnai riportunkban, amely a március 22-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektornikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.