Elnökválasztás az EP-ben: a balliberalizmus körül fogy a levegő

/ 2017.01.29., vasárnap 08:00 /
Elnökválasztás az EP-ben: a balliberalizmus körül fogy a levegő

A szocialisták elárulták néppárti szövetségesüket, a liberálisok meg baloldali partnerüket az Európai Parlament elnökének megválasztásakor. A hitszegő pártok ismét saját arculatot akarnak kialakítani, és eddigi szövetségi politikájukban látják a populisták előretörésének okát. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Olyasmi történt az Európai Parlamentben (EP), amire sokan még a közelmúltban sem mertek gondolni. Az EU törvényhozó testülete elnökének múlt heti megválasztásakor a liberális frakció felsorakozott Antonio Tajani, a konzervatív Európai Néppárt jelöltje mögé, s így a negyedik fordulóban az olasz politikus megszerezte a szavazatok többségét. A politikai logika azt diktálta volna, hogy a liberálisok Gianni Pittellát, az ugyancsak olasz szocialista frakcióvezetőt támogassák, hiszen a két párttömörülés ideológiailag közel áll egymáshoz.

A liberálisok „királycsinálóvá” váltak, mert rajtuk múlt, hogy a jobboldali jelölt került az EP élére. Gianni Pittella a vert helyzet ellenére sem lépett vissza a jelöléstől, azzal indokolva döntését: meg akarja akadályozni, hogy az Európai Néppárt az unió intézményeinek vezetésében túlsúlyba kerüljön. A terv nem vált be, most ugyanis az EU mindhárom fontos vezető pozíciójában néppárti politikus van.

 

 

 

 

Részletes háttér a január 26-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.