Előítélet, poén és közhely

/ 2017.07.26., szerda 17:12 /

Edmund Burke ezekkel a szavakkal vágta a kesztyűt a modern kor igazi polgárai, a hivatásos forradalmárok és filozófusok arcába: „Ebben a felvilágosult korban vagyok elég merész megvallani […] ahelyett, hogy sutba dobnánk minden régi előítéletünket, nagyon is becsben tartjuk őket, s hogy szégyenünk még nagyobb legyen, ezt éppen azért tesszük, mert előítéletek.”

Burke persze maga is jelentős gondolkodó. Nála az előítélet súlyos fogalom, a megszenvedett és kipróbált bölcsesség és a politikai-gyakorlati tudás hordozója. A migrációs példát leegyszerűsítve: tudományos fejtegetések nélkül, de megélt történelem és tudatosított tapasztalat birtokában is biztosak lehetünk: a legszebb elvek sem elegendők ahhoz, hogy jelentős kulturális, civilizációs különbségeken rövid idő alatt úrrá legyünk. Kivételek lehetnek, elsősorban akkor, ha valami erős közös cél, motiváció, hit köti össze a nagyon máshonnan érkező embereket. Burke ilyesmikre gondolt.

Mint minden helyes fölismeréssel, ezzel is vissza lehet élni, éspedig kétféleképpen. Az egyik, amikor az előítéletből öncélú fintorgás, intellektuális lustaság lesz. Műveltebb elmék szofizmákat és aforizmákat gyártanak, a sekélyesebbek poénokat. Sajnos az, amit alternatív jobboldalnak neveznek, gyakran nem más, mint szellemi graffiti. Ritkán van híján az igazságnak, ezért vonzó; de a poén kedvéért még azt is föláldozza.

Az agg milliárdos mint Magyarország első számú közellensége, aki állítólag valamiért, valamin, valamikor nevetni akar… Most ezen nevessünk vagy rajta? Az előítélet, ahogy Burke érti, tájékoztat, fogódzót ad. Az aforizma, a poén gyakran zavart kelt, ami olykor kellemes, olykor kínos, de soha nem következik belőle semmi. Legföljebb az, hogy a zavaros politika vizében hatékonyabb a halászat. Ez, remélhetőleg, helyes előítélet.

A másik visszaélés a közhely, mely szintén megspórolja a gondolkodást. Nem úgy, hogy zavart, izgalmat kelt, hanem úgy, hogy megnyugtat. A közhely mindig a cselekvés után jön. Az előítélet megelőzi a cselekvést, és orientál, gondolkodásra késztet. A közhely elsimít, igazol, leszerel, sőt, szedál. Nincs közhelyes gondolkodás, mert az fogalmi ellentmondás. Közhelyes cselekvés viszont van, s megnyugtató hatása miatt éppúgy nélkülözhetetlen a politikában, mint a poén a maga olcsó izgató hatása miatt. „A magyar ember…” – így kezdődnek talán legpusztítóbb közhelyeink. Folytatásuk: „nem szereti/szereti”, „nem tűri/elviseli”, „úgy gondolkodik/ nem úgy gondolkodik”. Ezek is tartalmazhatnak igazságot, de nem bölcsességet, tudást, gondolatot.

S ha valaki kíváncsi, mi a vége annak a politikának, amiben a gondolkodást légies aforizmák és súlyosnak ható közhelyek helyettesítik, olvasson Mikszáthot. Könnyed és súlyos világnak látszott ez, sőt, vidámnak a maga magyar módján. S úgy fújta el a történelem vihara, hogy nem maradt belőle semmi, csak egy rakás közhely.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.