ELŐLÉPŐ SZÉLSŐSÉGESEK

/ 2006.06.15., csütörtök 15:08 /

Egy szlovák baloldali forrás úgy tájékoztatta a Heti Választ, hogy a parlamenti választások nagy esélyesének tartott pártok vezetői, Robert Fico és Ján Slota, június 4-én megállapodást írtak alá a választások utáni együttműködésről. Eddig sokan úgy gondolták, hogy a szociáldemokrata színezetű Fico nem mer lepaktálni a demokratikus világban szalonképtelen Slota-féle, szélsőségesen nacionalista Szlovák Nemzeti Párttal.

Egyre nagyobb az esélye annak, hogy a szombati, előrehozott választások után a Smer, magyarul Irány párt vezetője, Robert Fico hajlandó szövetségre lépni Vladimír Meciarral, a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom vezetőjével és a Ján Slota által vezetett Szlovák Nemzeti Párttal. Ezt a koalíciót kívülről a kommunisták is támogatnák.

E pártok számára a külföldi megítélés huszadrangú szempont. Az EU már okult a Haider-ügy miatti retorziók kudarcából, legutóbb a neki nem tetsző lengyel kabinetet Brüsszel már csak megmorogta. Robert Ficóban, a népszerűségi listákat 25-30 százalékkal vezető, magát szociáldemokratának hirdető Smer elnökében és a Budapestet tankkal lerohanni akaró, rosszmájú megjegyzések szerint alkoholista Slotában a populizmus és a magyarellenesség a közös. Az ezekben szintén nagy tapasztalatokkal bíró Meciar egyelőre a legbizonytalanabb tényezője a hármasnak, hiszen eddig erősen együttműködött Mikulás Dzurinda jobbközép kormánypártjával, s csak az utóbbi hetekben kezdett békülgetni Ficóval.

Mi hajtja Meciart a populista ellenzékiek táborába? Nyolc év után lényegében minden demokratikus párt álláspontja az, hogy a Meciar nélküli párt már elképzelhető koalíciós partnerként. Fico erre rálicitálva állítólag megígérte Meciarnak, hogy neki adja a házelnöki posztot. Ez a tisztség ugródeszka lehetne ahhoz, hogy Meciar ismét megcélozza az elnöki palotát. Meciar, aki 1998-ban, majd 2002-ben is megnyerte a választásokat, de nem talált koalíciós partnereket, jól tudja, hogy ha harmadszor sem viszi kormányba a pártját, akkor az szétesik. A felmérések is azt igazolják, hogy a populista hármas fogat képes többséget szerezni a 150 fős parlamentben.

Egy ilyen kormány a lehető legrosszabb variáció lenne az ország és többszörösen a felvidéki magyarság számára. Fico azzal kampányol, hogy visszavonja mindazokat a reformokat, amelyekért az utóbbi nyolc évben a Nyugat agyondicséri Szlovákiát, s amelyek előnyei már jelentkeznek az életszínvonal javulásában is. Ráadásul visszatérne a dühöngő nacionalizmus a közéletbe.

Vannak kedvezőbb variációk is. A hármak és a kommunisták mellett még három pártnak van esélye arra, hogy bejusson a parlamentbe. Mindhárom tíz százalék körüli eredményre számíthat. A Magyar Koalíció Pártja, Dzurinda pártja és a kereszténydemokraták a legoptimistább megoldást, a jobboldali vezetésű kormánykoalíciót hozhatnák létre Ficóékkal vagy Meciarékkal kiegészülve. Ebben az okozhat bizonytalanságot, hogy Dzurinda számára Fico személye elfogadhatatlan - és fordítva.

Mire számíthatnak a magyarok? Négy éve a Magyar Koalíció történelmi sikert ért el, mert 11,16 százalékkal 20 mandátumot szerzett. Azóta minden választáson romlott a pozíciója, a megyei és megyefőnök-választást már nagy kudarcként könyvelhette el. Június 17-én Bugárék a tíz százalékkal - (ennyi a magyarság számaránya) is elégedettek lehetnének. Az MKP kormányzati szerepvállalása sokat hozott a felvidéki magyarságnak - kompromisszumok árán. De éppen ezen megállapodások miatt az MKP mára nem képes egységes tömbként mozgósítani a magyarokat. Kérdés, hogy a Fico-Meciar-Slota országlás veszélye felébreszti- e bennük a régi önvédelmi reflexet.

Figyelmeztető jel lehet az is, hogy általában véve csökkent a magyar párt súlya. Egyrészt azért, mert visszatér a parlamentbe a magyarellenes szlovák Nemzeti Párt, ráadásul a támogatottsága majdnem akkora, mint a Magyar Koalíciónak. Másrészt azért, mert a szlovák demokratáknak sincs oly nagy szükségük a magyarokra. Az ország már betagolódott Európába.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.