Erőszakos ukránosítás: „Még a Szovjetunió sem bánt el így a kisebbségekkel”

/ 2017.09.17., vasárnap 07:01 /
Erőszakos ukránosítás: „Még a Szovjetunió sem bánt el így a kisebbségekkel”

A rendszerváltás óta nem ért olyan brutális asszimilációs kísérlet magyar kisebbséget, mint most Ukrajnában az oktatási törvénnyel. De vajon miért szúrják Kijev szemét a kárpátaljai magyarok? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

A csütörtöki Heti Válaszból megtudhatja, mi az oka a hivatalos ukrán politika szintjére emelt magyarellenességnek. Összeállításunkban kárpátaljai közszereplők, illetve a magyar kulturális elit Ukrajnában született (és felnőtt) képviselői is megszólalnak.

„Az ukrán állami tévécsatornák folyamatosan magyarellenes hangulatot keltenek, s azt sulykolják, mintha a kárpátaljai magyar szervezetek azon dolgoznának, hogy a terület elszakadjon Ukrajnától és visszatérjen az anyaországhoz.” (Darcsi Karolina, Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség)

„Az az érzésünk, hogy a legkeményebb sztálinizmus korszaka tért vissza egy magát demokratikusnak nevező országba.” (Orosz Ildikó, Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség)

„Az az Ukrajna, amelyik Európába menetel, megengedi magának, hogy ilyen törvényeket hozzon? Ez felfoghatatlan tragédia! Hiszen ha nyelvében él a nemzet, ez az intézkedés olyan, mintha felvágnák az ereinket.” (Trill Zsolt, Nemzeti Színház)

 

A szeptember 14-i Heti Válaszban megszólal továbbá Pál István Szalonna muzsikus, Szűcs Nelli színművész, Pákh Imre műgyűjtő, és mindent megtudhat az ukrajnai asszimilációs kísérlet hátteréről. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.  

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.