Ezt így hogy? – bevándorlás-ellenes ÉS kvótapárti az új olasz miniszterelnök

/ 2018.06.05., kedd 18:21 /
Ezt így hogy? – bevándorlás-ellenes ÉS kvótapárti az új olasz miniszterelnök

Bonyolult világot élünk, Sajókám.

Hosszú, több mint egy órás beszédet mondott az olasz Szenátusban a bizalmi szavazás előtt Giuseppe Conte olasz kormányfő. A hosszú szappanopera végén, az  establishment-ellenes M5S és a Liga pártok jelöltjeként a miniszterelnöki székbe jutott jogászprofesszor az MTI tudósítása szerint olaszos szenvedéllyel beszélt a minimális órabér bevezetéséről, az állampolgári jogon járó alapjövedelemről, a méltó nyugdíjról, a túlzottan magas állami fizetések korlátozásáról és az olasz államadósság csökkentéséről.

Conte határozottan kikelt a „migrációs biznisz ellen”, amellyel egyesek a „hamis szolidaritás” leple alatt nagy anyagi haszonra tett szert. Hosszan beszélt az embercsempészek elleni fellépés szükségességéről, az illegális bevándorlókat hazaszállításáról, meg arról, hogy az európai gazdasági együttműködésre pályázó harmadik országok számára legyen kötelező a kétoldalú kitoloncolási egyezmények tiszteletben tartása. Egy szóval csupa olyasmi, amit bármelyik közép-európai, így a magyar kormány is jó szívvel aláírna.

Mindezeket követve Conte hitet tett  a menedékkérők az Európai Unióban való kötelező és automatikus szétosztása szorgalmazta – ezek azok a bizonyos (amúgy nem működő) kvóták, amely ellen a visegrádi államok régóta tiltakoznak. De miképpen lehet, hogy hasonló helyzetleírásból a közép-európaiakétól gyökeresen eltérő következtetésre jut egy kormány? Hát úgy, hogy Görögország mellett Olaszország lenne a legfőbb kedvezményezettje a kvótarendszernek, hiszen tőle vinnék el a legtöbb migránst.

Apró illusztráció mindez, ha nem értettük volna az európai uniós hatalmi játszmák összetettségét. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.