Figyelmeztetés: eddig nem látott ukrán elvándorlási hullám jöhet

/ 2017.06.21., szerda 17:30 /
Figyelmeztetés: eddig nem látott ukrán elvándorlási hullám jöhet

Ukrajnából az elvándorlást nem a most megadott uniós vízummentesség fogja elindítani, viszont minden bizonnyal felgyorsítja az eddigi folyamatot, amely az ország 25 évvel ezelőtti függetlensége óta tart – derül ki a legfrissebb Heti Válaszból.

A washingtoni nonprofit szervezet, a Human Rights Action szerint az ukrán határokon belül – a Kreml által 2014-ben elcsatolt Krím félszigettel és az orosz szeparatisták által ellenőrzött keleti országrésszel együtt – 42 millióan élnek. Ukrajna függetlenségének kivívásakor az akkor egységes ország még 50 millió ember otthona volt. A kijevi kormány a Krím elcsatolása és Kelet-Ukrajna három évvel ezelőtti elvesztése után már csak 38 millió ember felett gyakorolja az állami hatalmat, pedig ugyanezen a területen negyedszázada 43 millió lelket számláltak. A hiányzó tömeget elsősorban Oroszországban és az uniós tagállam Lengyelországban kereshetjük.

Az ukránok Oroszországot elsősorban azért választották, mert régebben nemigen volt más lehetőségük jobb fizetésre szert tenni. Moszkva nem követel vízumot, s könnyített eljárással ad munkavállalási és letelepedési engedélyt a szomszédos ország polgárainak. A fizetés pedig a 30 ezer forintnak megfelelő ukrán jövedelem öt-hatszorosa is lehet.

Az ukrán elvándorlás másik útvonala Lengyelországba vezet. Jelenleg 1,5 millió ukrán dolgozik az EU-tagállamban. Részben az eddigi vízumkötelezettségnek is köszönhetően érkezett kevesebb ukrán Lengyelországba, mint Oroszországba. Most, hogy az ukránok szabadon utazhatnak az unióban, Lengyelország vonzereje megnő.

 

 

 

 

A cikk a június 22-i Heti Válaszban olvasható, mely a Digitalstandon is megvásárolható.  

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.