Folyamatos volt a tájékoztatás

/ 2001.07.06., péntek 07:51 /

A román és a szlovák legfelsőbb politikai vezetés azzal vádolta Magyarországot, hogy a státustörvény parlamenti elfogadása előtt nem konzultált Pozsonnyal és Bukaresttel. A tények azonban azt mutatják, hogy mind a törvény parlamenti beterjesztése előtt, mind pedig utána a kormány folyamatosan tájékoztatta nemcsak a két érintett ország hivatalos szerveit, hanem a többi szomszédos országot, az EU-tagállamokat és a NATO-szövetségeseket is.

Fotó: MTI
Orbán Viktor és a
szlovák kormányfő
- mindenről időben tudtak

A hazánkat ért vádakkal kapcsolatban Szabó Tibor, a Határon Túli Magyarok Hivatalának vezetője megerősítette, hogy a magyar hivatalos szervek rendszeresen és folyamatosan konzultáltak a szomszédos országokkal és az euroatlanti partnerekkel is. Még a törvény szövegének megalkotása előtt, abban a fázisban, amikor annak még csak a koncepciója került a Magyar Állandó Értekezlet jóváhagyása alapján a kormány elé, Martonyi János külügyminiszter ismertette a szomszédos államok budapesti nagyköveteivel az elfogadott alapelveket. Ez azt jelenti, hogy az érintett államok nemcsak a törvény szövegét ismerhették meg, hanem - ezt megelőzően - annak koncepcióját is. Amikor elkészült a törvény szövegének első változata, ami szintén a Magyar Állandó Értekezlet elé került, erről a nagykövetek útján ugyancsak tájékoztatást kapott az összes érintett ország. Ugyanez történt, amikor a törvény szövege már a kormány elé került. Mindez azt jelenti, hogy a szomszédos országok és az euroatlanti partnerek folyamatosan kaptak információkat a magyarországi szándékokról. Ezen túlmenően pedig, amikor a román fél részéről fölmerült a közvetlen szakértői konzultáció igénye, hazánk ezt is teljesítette, még a törvény parlamenti elfogadása előtt. Az ukrán kisebbségi vegyes bizottság társelnökét, Hrihorij Szeredát Szabó Tibor személyesen tájékoztatta ugyancsak a törvény parlamenti elfogadása előtt. Ugyanez a helyzet a szlovák féllel való egyeztetéssel is. Németh Zsolt külügyi államtitkár szlovák partnerével tárgyalt. Egyrészt a szlovák-magyar kisebbségi vegyes bizottság keretében, másrészt ettől függetlenül is tájékoztatta a szlovák külügyminisztériumot. A szlovén féllel pedig a kisebbségi vegyes bizottság legutolsó ülésén kerültek napirendre a státustörvénnyel kapcsolatban felmerült kérdések.

Az egyeztetés főbb dátumai
2000. december
Németh Zsolt a Máért előtt a szomszédos, továbbá az EU- és a NATO-országok nagyköveteit informálja.
2000. december
Martonyi János külügyminiszter Budapesten az EU-bizottság bel- és igazságügyi biztosával tárgyal.
2001. február
Lőrincz Csaba helyettes külügyi államtitkár Bukarestben egyeztet.
2001. február
Németh Zsolt Bukarestben tárgyal.
2001. február
Gottfried Péter, a Külügyminisztérium integrációs államtitkárságának vezetője Budapesten Michael Lake EU-nagykövettel konzultál.
2001. április
Martonyi János külügyminiszter a szomszédos országok külképviseleteinek vezetőivel, illetve az EU-, a NATO-országok nagyköveteivel és Michael Lake EU-nagykövettel tárgyal, és átadja a törvénytervezet szövegét magyarul és angolul.
2001. április
Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára Pozsonyban folytat eszmecserét.
2001. április
Orbán Viktor miniszterelnök találkozik Mikulás Dzurinda szlovák kormányfővel Budapesten.
2001. május
Magyar-román egyeztetés Bukarestben.
2001. május
Magyar-román szakértői megbeszélések Budapesten.
2001. május
Martonyi János külügyminiszter román hivatali partnerével, Mircea Geoanával tárgyal Budapesten.
2001. június
Szabó Tibor, a HTMH elnöke egyeztet Hrihorij Szeredával, az ukrán kisebbségi vegyes bizottság társelnökével
2001. június
Martonyi János ismét találkozik Milánóban román kollágájával.

Minden olyan alkalommal, amikor a szomszédos országok nagyköveteit tájékoztatták, jelen voltak az EU-államok nagykövetei is. Ezzel párhuzamosan az EU-csatlakozási tárgyalásokat folytató magyar delegáció is folyamatosan informálta az EU-partnereket. Sem a szomszédos országok, sem pedig az EU-partnerek részéről az egyes paragrafusokra vonatkozó kérdések vagy észrevételek nem hangzottak el, hanem általános érelemben voltak kíváncsiak a törvény tartalmára, és ilyen értelemben fogalmaztak meg kérdéseket. Természetesen bármilyen konkrét kérdést hazánk szívesen megvitat, mint ahogy ezt tettük például az EU-tárgyalások során a magyar munkaerő külföldi munkavállalásával kapcsolatban. A román miniszterelnök és a román külügyminiszter javasolta, hogy a kisebbségi vegyes bizottság keretében szeretné, ha a magyar fél módot adna az esetleges félreértések tisztázására. Szabó Tibor mint a magyar-román kisebbségi vegyes bizottság társelnöke két hete kezdeményezte a vegyes bizottság összehívását, de mind ez ideig érdemi válasz nem érkezett Bukarestből. Hazánk egyébként módot szeretne találni arra is, hogy a két évvel ezelőtti ülés ajánlásait értékeljék. Ezzel kapcsolatban a magyar kormány határozatot fogadott el az ottani ajánlások végrehajtására, tehát az összes érintett tárca megkapta az ezzel kapcsolatos feladatot, amelyet határidőre el kellett végeznie. Ugyanez román részről nem történt meg. Sőt a román kormány kétségbe vonta azt is, hogy ezeknek az ajánlásoknak az érvényessége létezik. Márcsak ezért is indokolt lenne a vegyes bizottság újbóli ülése, mert több olyan probléma is van, amely nem most keletkezett, hanem több mint két évvel ezelőtt. Az ezek megoldására tett ajánlásokat mindkét fél képviselője akkor elfogadta.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.