Feleslegesen sírtak a Trump-hívők: nem gyalázza kedvencüket az új Star Wars

/ 2016.12.15., csütörtök 17:20 /

A Star Wars írói újraírták és újraforgatták a Zsivány Egyest, hogy Trump-ellenes jelenetek kerüljenek bele, amelyek rasszistának állítják be a megválasztott elnököt! – ezt az egetverő baromságot tette közzé a Twitteren a hétvégén egy Jack Posobiec nevű Donald Trump-párti aktivista.

#DumpStarWars hashtaggel útjára indított bojkottfelhívását több mint százezren osztották meg, bár nem kis részük feltehetőleg csak gúnyolódott az abszurd felháborodáson. A filmet ugyanis ma bemutatták, és láss csodát: nincs benne ilyen jelenet.

Amiért mégis szót érdemel az ügy, az egy aggasztó jelenség. Eddig ugyanis éppen a polkorrekt baloldalra volt jellemző az az eszköztár, amit most a Trump mögött álló alt-right kezd átvenni. Eddig ők voltak, akik telehisztériázták a Twittert, ha szexizmust vagy rasszizmust észleltek. Ők háborodtak fel, amikor nem jelöltek fekete színészt Oscarra. Ők nyafognak, amikor fehér bőrű színészre bíznak egy más etnikai hátterű szerepet. Ő akarták bojkottálni a Trónok harcát a túl sok nemi erőszak miatt és ők követeltek női 007-es ügynököt a következő Bond-filmbe.

 

Ha nekik azt tanácsoljuk, hogy nőjenek fel, és ne hisztizzenek annyit, akkor nem túl hiteles, ha mi is túlérzékeny hópehelyként viselkedünk, amikor valaki a bálványukat támadja. A Star Wars történetesen nem teszi, de ha kritizálná is Trumpot, mi lenne? Semmi. Esetleg kellene egy safe space, ahol nem lehet rosszat mondani a leendő elnökre?

Ráadásul ha már mindenáron fel akartak háborodni, legalább választhattak volna olyan ürügyet, ami nem ennyire abszurd. Például hogy Az ébredő Erő után a Zsivány Egyesben ismét nő a főhős, amire mondhatták volna, hogy a férfi nem elleni feminista merénylet. Vagy amiatt, hogy kínosan ügyeltek rá, hogy a filmben minden etnikum képviseltesse magát (játszik benne mexikói, afro-amerikai, pakisztáni-brit és a piac nagyságára való tekintettel két kínai színész is). Ez sem lett volna jogos kritika, de legalább a valóságban gyökerezett volna.

Az persze igaz, hogy a film egyik írója, Chris Weitz – Hollywood nagy részéhez hasonlóan – bicskanyitogató stílusban rasszistázta le Trumpot és szavazóit. Megválasztása után ugyanis a Twitteren arra hívta fel a figyelmet, hogy a filmben a gonosz szerepét betöltő Galaktikus Birodalom a fehér uralmat jelképező szervezet, ami annyiban igaz, hogy a Harmadik Birodalomról mintázták – csak épp Trump és hívei nem nácik, és nem a fehér uralomért dolgoznak. Ezt a burkolt nácizást szóvá tenni megint csak jogos lett volna, de ezt meg lehetett volna tenni abszurd kitaláció nélkül is. Ha ez így megy tovább, csak annyit mondhatunk: az Erő legyen velünk!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.