Hely a nemzet asztalánál

/ 2001.04.13., péntek 07:38 /

A magyar státustörvény tervezete megszületett, megvalósulására pedig türelmetlenül várnak a környező országok magyarjai. A határon túli magyarok lehetőséget látnak arra, hogy immár joggal a magyar nemzethez tartozónak vallhassák magukat.

CsíkszeredaI tudósítónktól

Az erdélyi, székelyföldi magyarság a romániai forradalom óta folyamatos támogatásban részesült az anyaországtól. Ez a segítség többféle formában, több csatornán, több irányban történt: oktatás, művelődés, sajtó, gyógykezelés, gazdaság, kutatás. De az Orbán-kormány által a napokban elfogadott státustörvény-tervezet Trianon óta a legelső olyan átfogó lépés, amelynek köszönhetően az anyaországi és határon túli magyarság nemcsak szellemileg, hanem ténylegesen egy nemzetnek, olyan nagy történelmi családnak érezheti magát, ahol nincsenek mostohák, nincs kiközösítés, hanem mindenkinek helye van a nemzet asztalánál.

A törvénytervezet szövegénél is hosszabb felsorolás lenne az, hogy hatálybalépés esetén a törvény milyen kedvezményeket nyújt mondjuk egy csíkszentkirályi vagy csíkszentléleki gyermeknek, felnőttnek, nyugdíjasnak. Persze vannak elégedetlenkedők is, akiknek kevés a státustörvény. Valószínű, hogy nagyon sok romániai magyar az életkörülményei miatt sohasem vagy évekig nem él a státustörvény adta lehetőséggel. Ezért nehéz felbecsülni az érintettek számát. De egyéni helyzetektől függetlenül, a szívekben és fejekben mindig ott lesz a biztonságérzetet, lelki megnyugvást, vigasztalódást adó anyaországi gesztus. Nagy becsülete lesz a magyar igazolványnak: ösztönzi a romániai magyar értelmiség alkotókedvét, és a munkásembernek is lehetőségeket kínál. A státustörvény rendkívüli módon szolgálhatja a határon túli magyarság szülőföldhöz való kötődését. Erősödhet azoknak a magyarságtudata is, akik az önfeladás, a beolvadás közelébe sodródtak.

Érdekes véletlen, hogy Romániában egy évvel elhalasztották a 2001. március 19-28-ra tervezett népszámlálást. Amikor majd sor kerül a felmérésre, már érvényben lesz a magyar státustörvény. Egész biztos, hogy sokkal többen fogják magyarnak vallani magukat azok közül is, akik bizonyos okokból elfordultak vagy elfordulnának anyanemzetüktől. Tíz évvel ezelőtt 1 619 368 román állampolgár vallotta magát magyarnak. Érzésünk szerint ennél többen vagyunk. A magyar státustörvény erőt adhat a megmaradáshoz, kiváltképpen a szórványmagyarságban, ahol nagyobb a reményvesztettség.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.