valasz.hu/vilag/szigetorszag-a-kodben-mit-akarnak-meg-az-angolok-az-europai-uniotol-129164

http://valasz.hu/vilag/szigetorszag-a-kodben-mit-akarnak-meg-az-angolok-az-europai-uniotol-129164

Hollywood nem kockáztat

/ 2012.10.13., szombat 09:27 /
Hollywood nem kockáztat

Nem vitás, hogy a tömegkultúra politikai hatása hatalmasabb lehet a nagygyűlések szónokainál, a televíziós vitáknál. Hollywoodnak idén két óriási aduja volt, hogy befolyásolja a novemberi elnökválasztást: egy Oszama bin Laden meggyilkolásáról szóló produkció, valamint az Abraham Lincoln életrajzi film. De mindkettő bemutatóját elhalasztotta, mert a filmipar úgy döntött, hogy kívül marad az aktuálpolitikán, a választási csatározásokon, mert ahogy Steven Spielberg fogalmazott: „A film nem politikai futball”.

A Zero Dark Thirty című film egyik plakátja

Ezen meggondolás alapján csak decemberben mutatják be Kathryn Bigelow Zero Dark Thirty című alkotását, amely az amerikaiak első számú ellensége, az Al-Kaida terrorszervezet vezetője, Oszama bin Laden üldözéséről, elfogásáról és likvidálásáról szól.

Kathryn Bigelow elismert rendező, aki két évvel ezelőtt volt férjének, James Cameronnak szuperprodukcióját,az Avatárt ütötte el az Oscar-díjtól az iraki háború szörnyűségeit feldolgozó kamaradarabjával, A bombák földjével. 

Új filmjéhez rengeteg segítséget kapott a Pentagontól és a Fehér Háztól, hogy hitelesen ábrázolja a különleges amerikai alakulatok közel-keleti misszióját. Az ellenzék azzal vádolta az Obama-kormányt, hogy egy „propagandafilm” kedvéért titkos anyagokat is kiszolgáltatott az alkotóknak.

Az amerikai közvélemény úgy véli, hogy Oszama bin Laden meggyilkolása Barack Obama legsikeresebb akciója volt. Szimbolikus értékű, hiszen igazságot szolgáltatott a 2001. szeptember 11-i terrortámadás áldozatainak. Ha a filmet még az elnökválasztás előtt bemutatják, az kétségkívül Obamát segíti. A bemutatót elhalasztották.

A választások után mutatják be Spielberg Lincoln-filmjét

Steven Spielberg amerikai történelmi témához nyúlt, amikor az ország tizenhatodik elnöke, a meggyilkolt Abraham Lincoln életét filmesítette meg. A forgatókönyvet a neves amerikai drámaíró, Tony Kushner írta, akivel a München című filmjében már együtt dolgozott Spielberg. „A riválisok csapatának” elnökét ábrázoló új produkció a XIX. század amerikai történelem zűrzavaros időszakába, a polgárháborúba,a rabszolga-felszabadítás idejébe kalauzolja a nézőt. Spielberg az akkori szélsőséges politikai megosztottságot a jelenlegi állapotokkal vonja párhuzamba.  

A  film külön érdekessége, hogy sikerült a főszerepre megnyerni korunk egyik legelismertebb, de híresen visszavonultan élő angol színészét, a kétszeres Oscar-díjas (A bal lábam, Vérző olaj) Daniel Day-Lewist. „Daniel Day-Lewis minden idők –­ legyen az a némafilm, az aranykor vagy a jövő filmművészete –­ legnagyobb színészei közé tartozik. Hálás vagyok, hogy útjaink a Lincoln-filmben végre keresztezik egymást” –­ nyilatkozta Spielberg. A New York-i Filmfesztiválon történt bemutató után a kritikusok újabb Oscar-díjat jósolnak a főszereplő Daniel-Day Lewisnak.

Mint ismeretes, Barack Obama egyik politikai ideálja, Abraham Lincoln, annak ellenére, hogy a Republikánus Párt vezetője volt. Obama példaként tekinti Lincoln széles körű együttműködését a riválisokkal. És elfogadja felfogását az állam szerepéről: „A kormánynak csak annyit kell az emberekért tennie, amit ők maguk képtelenek megtenni azért, hogy jobban éljenek, és nem többet”.

Steven Spielberg Lincoln-filmje november 9-én, három nappal az elnökválasztás után kerül a mozikba. Hollywood semmiféle politikai kockázatot nem vállal. 
 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.