Kaczyński a Heti Válasznak: „Az ellenzék puccsot akart”

/ 2016.12.24., szombat 14:00 /
Kaczyński a Heti Válasznak: „Az ellenzék puccsot akart”

A kormány lábbal tiporja a sajtószabadságot – mondja a lengyel ellenzék. „Az ellenzék puccsal akarta megdönteni a kormányt” – állítja Jarosław Kaczyński. A Szejm idei utolsó ülése megzavarásának célja ugyanis a kabinet megbuktatása volt. Varsói beszámolónk a Heti Válasz karácsonyi dupla számában. 

A Lengyelországot irányító nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) az ellenzéki pártok által szervezett négynapos tüntetéssorozat után visszavonta azt a javaslatát, amely korlátozta volna a sajtó mozgását a parlamentben. Ezzel azonban a 2015-ig két cikluson keresztül hatalmon levő liberális-konzervatív Polgári Platform (PO) nem érte el a célját, hiszen a krízist valójában kormánybuktatásra akarta felhasználni, ez viszont nem sikerült. Múlt pénteken a PO parlamenti képviselői – a másik három ellenzéki párttal karöltve – és ezer tüntető megszállták a törvényhozás kijáratait, és azt követelték, hogy a konzervatívok hagyjanak fel a sajtó korlátozásával, és Jarosław Kaczyński, a PiS elnöke tárgyaljon velük.

„Az ellenzék puccsot akart végrehajtani, annyira agresszívan élezett ki egy társadalmi konfliktust, hogy megteremtődjenek a kormányváltás feltételei. Megsértette a törvényeket, elfoglalta a parlament épületét, lehetetlenné tetette a törvényhozás működését” – mondja lapunknak Jarosław Kaczyński.

 

 

 

 

Részletek a december 22-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.