Kaczyński bábszínháza

/ 2017.12.13., szerda 16:49 /

Lemondott a népszerű lengyel kormányfő, helyére egy volt bankár került az elitellenes kormánypárt támogatásával. Jarosław Kaczyński nagyot kockáztat, de úgy látszik, az uniós pénzek még szavazóinál is drágábbak.

„Ő a legjobb. Nem lehet helyettesíteni. A mi miniszterelnök asszonyunk.” „Nem vagyunk idióták, TVP Info [a kormánypárti lengyel köztévé – a szerk.]! Tudjuk, kicsoda Morawiecki, és tudjuk, mit tesz. A propaganda hallatán nem fogjuk hirtelen azt gondolni, hogy jobb miniszterelnök lesz, mint Beata Szydło.” „Száz százalékig támogatom. Négy évben egyeztünk meg.” Csak néhány abból a több ezer bejegyzésből, amihez a múlt héten leváltott lengyel kormányfő rajongói a közösségi médiumokban már külön hashtaget rendeltek: #MuremZaSzydlo, vagyis: követem Szydłót (bármerre megy).

Mire volt ez jó?

2015 októberében a Jog és Igazságosság (PiS) 37,6 százalékkal nyerte meg a választást. Most, a ciklus félidejében bő 40 százalékra mérik, 15-20 százalékkal többre, mint a legnagyobb ellenzéki pártot, a Polgári Platformot (PO). A PiS tehát szárnyal, Szydło pedig még pártjánál és kormányánál is népszerűbb volt; a semmiből robbant be a kormánypárt szavazóinak lelkébe, az „egy közülünk” érzés jellemző inkarnációjaként. Noha Lengyelországban nem példátlan egy miniszterelnök távozása a négyéves mandátum lejárta előtt, semmilyen belpolitikai tényező nem indokolta, hogy a PiS-nek az országot a közvélekedés szerint valójában irányító elnöke, Jarosław Kaczyński vezéráldozatot hozzon. Múlt csütörtökön mégis megtette.

„Egyrészt hónapok óta pletykálták, hogy változások lesznek, Szydło is többször utalt erre, úgyhogy dönteni kellett. A személycserékkel ezen kívül elterelhetik a figyelmet a szejmben megszavazandó, sokat bírált jogszabályokról [a parlament alsóháza a váltás másnapján megszavazta a Brüsszel által kifogásolt két bírósági törvényt – a szerk.], és végül: közelegnek a 2020 utáni uniós költségvetésről szóló tárgyalások, Kaczyński pedig megértette, hogy Lengyelországnak jobb imázsra és hozzáértő tárgyalóra van szüksége” – mondja a Heti Válasznak Maria Wincławska politológus, a toruńi Nikolausz Kopernikusz Egyetem oktatója.

Csak egy új báb

Ha valamit minden kommentár kiemel Mateusz Morawiecki új miniszterelnökkel kapcsolatban, éppen ez: a világlátott, több nyelven beszélő, bankszektorból érkező fejlesztési és pénzügyminiszter talán képes lesz jobb benyomást kelteni a lengyel kormány úgymond jogállamlebontó intézkedéseivel már torkig levő uniós vezetőkben. Első ránézésre szürke technokrata, de ez senkit ne tévesszen meg: kormányfőhelyettesként már így is meghatározó befolyása volt, a PiS-kabinet népszerű intézkedéseinek – nyugdíjkorhatár-csökkentés, második gyerek után járó, gyerekenként 500 złotys (37 ezer forintos) támogatás – végrehajtója. Morawiecki ambiciózus ember, hiszen korábban a PO akkori miniszterelnöke, a PiS szemében ősellenség Donald Tusk gazdasági tanácsadójaként dolgozott, a kormánypártnak pedig csak két éve tagja.

„Reméltük, hogy Kaczyński végre vállalja a felelősséget, és ő lesz a kormányfő, a dolgok pedig láthatóvá válnak. De nem volt hozzá bátorsága, úgyhogy semmi nem változik: a miniszterelnök – Szydłóhoz hasonlóan – a pártelnök bábja lesz. Lehet, hogy Morawiecki a drága öltönyeiben meg az angoltudásával elsimíthatja a dolgokat az EU-val, de a stratégiai döntéseket nem ő fogja meghozni, az unió pedig nem a személyeket nézi, hanem a konkrétumokat” – foglalja össze lapunknak pártja, a PO véleményét Rafał Trzaskowski, az Európai Néppárt alelnöke, korábbi (2014–2015) külügyi államtitkár. A varsói polgármesteri szék legfőbb várományosa szerint – Lengyelországban 2018-ban helyhatósági választások lesznek, az uniós pénzeket valójában elköltő 16 vajdaság többsége ellenzéki irányítás alatt áll – a miniszterelnök-csere arra volt jó, hogy az új bírósági törvényről elterelje a figyelmet. De a döntés ettől még szerinte furcsa, hosszabb távon pedig a PiS-nek kell igazolnia, miért váltott le egy népszerű kormányfőt.

Wincławska szerint ez lesz a legnehezebb: meggyőzni a PiS-tagságot és a választókat, hogy Morawiecki jó választás volt, holott pont abból az elitből jön, amely elleni harcából a PiS a politikai tőkéjét szerzi. A politológus emlékeztet: néhány PiS-szimpatizáns egyszerűen bankszternek (bankár+gengszter) nevezi, pedig hazafiatlansággal igazán nem vádolható: apja, Kornel Morawiecki a Harcoló Szolidaritás alapítójaként a ’80-as évek legkeresettebb ellenzékije volt, de diákkorában ő sem tétlenkedett.

A PiS-ben nem aggódnak ennyire. „Harminc éve ismerem az új miniszterelnököt, igazi patrióta” – kerüli ki vonatkozó kérdésünket Ryszard Czarnecki. A párt EP-képviselője a PiS politikai bizottságának tagjaként jelen volt azon a múlt heti találkozón, amelyen Morawieckit megszavazta a pártvezetés. Czarnecki a Heti Válasznak prózai indokot adott a váltásra: a kormányzat ciklus második felében a befektetésekre, gazdaságfejlesztésre és munkahelyteremtésre szeretnének összpontosítani – amihez persze nem ártanak a 2020 utáni uniós pénzek. „A Szydło–Morawiecki tandemből Morawiecki–Szydło lesz, az eddigi kormányfő ugyanis szociális ügyekért felelős miniszterelnök-helyettesként folytatja” – nyugtat meg mindenkit az EP alelnöke. Ryszard Czarnecki szerint Kaczyńskit belső és külső tényezők is befolyásolták, amikor Morawiecki mellett döntött: „Gazdasági és politikai téren továbbra is a lengyel nemzeti érdekért fogunk harcolni, de az új miniszterelnök biztosan könnyebben tárgyal majd Brüsszellel.”

Így sem egy Orbán

Rafał Trzaskowski vitatja ezt, hiszen az utasítások továbbra is Kaczyńskitól érkeznek. Morawiecki első megnyilvánulását látva ez nem feltétlenül alaptalan: „Lengyelország nem engedi meg, hogy a menekültelosztási kvóta kapcsán zsarolják” – mondta beiktatása után az új kormányfő egy katolikus tévének. Nehéz dolga lesz, mert bár Nyugaton hajlamosak egy kalap alá venni a lengyel és a magyar helyzetet, Orbán Viktor – a brüsszeli politikai csatákat szabályosan kerülő, nyelveket nem beszélő Kaczyńskival ellentétben – legalább tárgyalóképes partner. „A magyar miniszterelnök mindig ott van a néppárti találkozókon, és elmagyarázza az indítékait, sőt ha kell, engedményeket is tesz. Azaz: felelős a döntéseiért. A lengyel miniszterelnök ezzel szemben nem független személyiség” – magyarázza az aggályokat Trzaskowski.

Súlyosan téved tehát, aki látványos retorikai és politikai változást – hovatovább: meghátrálást – remél Mateusz Morawieckitől. Hangsúlyeltolódások persze elképzelhetők. Az is lehet, hogy a népszerűségi listavezetés tudatában Varsó kevésbé látványosan konfrontálódik majd az unióval – a szmolenszki katasztrófa körüli összeesküvés-elméleteket például kezdik hanyagolni a kormánytagok –, de a hatalmi ágak szétválasztását sértő törvények múlt heti megszavazásával világossá vált: csak a kormányos személye változott, a hajó iránya nem. Mert a kapitány ugyanaz.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.