Ki szégyellje magát?

/ 2016.09.07., szerda 16:37 /

Angela Merkel pártja a kancellár saját körzetében, Mecklenburg–Elő-Pomerániában kapott súlyos pofont a német választóktól.

A CDU-t nem csak a tartományban otthonos szociáldemokraták verték meg fölényesen, de az Alternatíva Németországnak (Afd) nevű bevándorlásellenes alakulat is megelőzte. Ami arra enged következtetni, hogy Merkel Willkommenskultur-politikája egyre fogyó népszerűségnek örvend választói körökben. És legyinthetnek sokan e hazában, hogy ez nem a mi problémánk, hanem a nálunk komfortosabban élő németeké. De megtapasztaltuk már, hogy a migrációs válság Magyarországot is elérheti. Ha rajtunk is elhatalmasodik az önfeledt befogadási vágy, az Európára zúduló tömegek megismertetnek bennünket a különböző kultúrák együttélésének mindennapos problémáival.

Közhelyszámba megy, hogy az újonnan érkezők beilleszkedése kihívásokkal teli. A többség híján van a nyelvtudásnak, nincs szakképesítése, igényt tart a szociális gondoskodásra, de munkára nem fogható, és inkább formálná új életterét a maga képére, mint hogy feladná saját szokásait. Ebből a hozzáállásból meg következnek a sorozatos ütközések. Fürdőkben, fesztiválokon, köztereken. Hogy a terrorizmus veszélyét és vádját ultima ratióként e helyütt ne is említsük.

Emberek áradata – kevesek kivételével – a problémák exportjában hisz, és a fáradságos út megtételével le is tudja a kötelezettségét. Minden mást a befogadóktól vár. Hogy adjanak abból a sokból, amijük van. Mert az nem igazság, hogy egyeseknek mindenre jut, másoknak meg semmire sem.

És tényleg, nem igazság.

Baj van a világ javainak elosztásával. Változtatni kellene rajta. Több erőforrást eljuttatni azokra a területekre, ahol a népesség nő, a megélhetés ellenben egyre csak nehezedik. Mert a tőke szabad áramlása félmegoldás, ha a profit nem marad helyben. Akkor a személyek, a rosszul élő vagy egyenesen nyomorgó milliók szabad áramlása is elkerülhetetlenné válik. Az emberek követni fogják a profit útját – főként, ha erre embercsempészek és politikusok is rásegítenek –, és meg sem állnak a forrásvidékig. Hogy ott követeljék a jussukat.

A szülőföldjükről útnak eredő milliók, úgy is mint migránsok, így találkoznak a gazdag országok helyben nélkülözőivel, akiknek félelme és haragja az irigyelt tőketulajdonosokról az idegenek felé fordul.

Végeredmény a teljes káosz. Vita a befogadásról bevándorláspártiak és -ellenzők között, miközben sem a bevándorlás, sem az elutasítás nem old meg semmit. Az egész csak méretes gumicsont a tömegeknek. Kerítéssel, kerítés nélkül, hot spotokkal, kvótákkal és kvótaellenes referendumokkal. Leköti az energiákat, a figyelmet, irányba szervezi az indulatokat.

A migrációs válság a világ rossz működésének egyik súlyos kitüremkedése. Figyelmeztetés, hogy a „fejünk felett” valamit végzetesen rosszul csinálnak.

Ebben a helyzetben Magyarország mást nem tud, csak védekezni. Mondani a magáét, és nem engedni, hogy belerángassák a történetbe. Nem engedni, mert ezt a kalandot a jómódú és erős Németország is megsínyli. Ez Mecklenburg–Elő-Pomeránia nélkülözőinek is emészthetetlen. Mert nem akarnak osztozni a nekik jutó kevésen a rájuk szabadított, beilleszkedni nem akaró idegenekkel.

Akik az extraprofitot világszerte magánosítják – az általuk mozgatott politikusokkal egyetemben –, ahelyett, hogy változtatnának működésükön, a mohóságukból fakadó problémát terítik. Közösségi élménnyé és lelkiismereti kérdéssé teszik. Hogy a befogadástól idegenkedők szégyelljék magukat, ne az exodus előállítói.

Erre pedig mást sem lehet, csak nemet mondani.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.