KLAUS-KULCS

/ 2006.10.12., csütörtök 14:14 /

Három hete harangozták be a prágai televíziók a nemzetközi figyelmet keltő hírt: az utóbbi évek legnagyobb botránya rázhatja meg Csehországot. Mára kiderült: a lehallgatási botrány valószínűleg csak újabb, kipukkadt léggömb.

Mirek Topolánek polgári demokrata (ODS) miniszterelnök a múlt hét keddjén terjesztette az alsóház elé kisebbségi kormányának programját. Minden megfigyelő borítékolta: a képviselőház nem szavaz neki bizalmat. Nem tévedtek, így - négy hónappal a június 2-3-i választások után - folytatódik a parlamenti patthelyzet miatt kialakult kormányzati válság.

A bizalmi szavazás és a lehallgatási botrány megszellőztetése közötti összefüggések nyilvánvalóak. Csehország négy hónapja kormányozhatatlan. Három hónapig a távozóban lévő Paroubek- kabinet, egy hónapja pedig a felhatalmazás nélküli Topolánek-kormány nem tud érdemi döntéseket hozni. A társadalom kettészakadt, a politikai szekértáborok átjárhatatlanok. Minden párt besározódott. Éspedig azért, ami Közép-Európában a csehek specialitása: a kommunisták (KSCM) kiközösített pozíciója miatt. Így járt a jobboldal is, amikor a patthelyzet feloldása, a parlamenti támogatás elnyerése érdekében az ODS is, a kereszténydemokraták (KDU-CSL) is hajlandónak mutatkoztak a kommunistákkal való együttműködésre. A két párt soraiban ez akkora felháborodást keltett, hogy a pártvezérek kénytelenek voltak visszakozni, de az elvtelenség bélyege rajtuk maradt.

A lehallgatási botrány legfrissebb fejezete a két héttel ezelőtti, titkosított és rendkívüli parlamenti ülésen elfogadott határozat. (Állítólag néhány ODS-képviselő is megszavazta!) Ez lemondásra szólítja fel Topolánek kormányfőt, Ján Langer belügyminisztert és Petr Necas miniszterelnök-helyettest, mert alaptalanul vádolták meg a Jirí Paroubek vezette előző szociáldemokrata (CSSD) kormányt, hogy törvénytelenül lehallgatott több politikust és újságírót. A határozat nem kötelező erejű.

Jirí Pospísil igazságügy-miniszter az ülés után elmondta, a Kubice-üggyel kapcsolatos nyomozás során a rendőrség 46 esetben rendelt el telefonlehallgatást. Tehát nem volt szó több tucat, a korábbi szociáldemokrata kabinet számára kényelmetlen politikusról és újságíróról, ahogy az Langer belügyminiszter szeptember 20-i bombasztikus bejelentésében szerepelt. Langer most kénytelen volt beismerni, a lehallgatásokat törvényesen rendelték el, de azt kifogásolta, hogy olyan személyeket is érintettek, akiknek semmi közük sem volt az ügyhöz. És mi volt az ominózus Kubice-ügy?

Pár nappal a június eleji választások előtt, vagyis a kampányfinis idején Jan Kubice, a rendőrség korrupcióellenes osz...ályának vezetője titkos jelentést készített a parlament számára, s ebben az alvilággal való együttműködéssel vádolta meg a kormányzó szociáldemokratákat. A jelentést azonnal kiszivárogtatták a sajtónak, s Paroubekék szerint a CSSD azért (is) kapott 3 százalékkal kevesebb szavazatot a választáson, mint a győztes ODS. A rendőrség ezt a kiszivárogtatást vizsgálta, s ennek során rendelték el az említett lehallgatásokat.

A botránytól függetlenül Václav Klaus államfőnek most új embert kell megbíznia a kormányalakítással. Paroubek a második legerősebb párt vezetőjeként még bízik abban, hogy ő lesz az, a CSSD ezért is tartja egyelőre csak a legvégső megoldásnak az előrehozott választásokat. Klaus elnöknek ez azért nem tetszik, mert Paroubek valamilyen módon visszacsempészné a hatalomba a kommunistákat, márpedig az államfő nemcsak hírhedten euroszkeptikus, hanem kommunistaellenes is.

Klaus kezében van a megoldás kulcsa. A múlt hét végén történtek utalások arra, hogy az államfőtől a szakértői kormány gondolata sem áll távol, tehát egy független személyiséget bízna meg a kormányalakítással. Mások arra esküsznek, hogy Topolánek helyett valaki mást szemel ki az ODSből. És vannak, akik egy gyökeres fordulatot sem zárnak ki, mondván: Klaus olyan alku alapján fog dönteni, amely biztosítja, hogy két év múlva a parlament újraválassza őt az államfői tisztségbe.

A csehek azt mondják, rosszabb már aligha lehet, minden megtörténhet, és senkinek semmit nem szabad elhinni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.