Lehallgat a mély

/ 2004.11.11., csütörtök 08:26 /

Csehországban a lehallgatási botrányok tartják lázban a közvéleményt. Felmerült a gyanú, hogy a szociáldemokrata baloldali kormányzat a lehallgatásokat politikai céllal rendelte meg a rendőrségtől.

Fotó: REUTERS
Gross, akitől a szociáldemokraták csodát várnak

Pozsonyi tudósítónktól

A legpesszimistább előrejelzések szerint ha így mennek tovább a dolgok, rövidesen súlyos megrázkódtatások érhetik az egész cseh politikai rendszert. Az ellenzék ma azzal vádolja Stanislav Gross kormányát, hogy rendőrállamot teremtett, s a "grosstapo" megfélemlíti a számára kényelmetlen politikusokat, vállalkozókat. Mindez augusztus végén, egy lefizetési botránnyal kezdődött, amely mára - a sorozatos törvénytelen lehallgatási ügyek miatt - hatalmas lavinává dagadt. Azt még nem tudni, ki mindenkit temet maga alá.

A válságot a júniusi EP-választások robbantották ki: a kormánykoalíció katasztrofális vereséget szenvedett, a legerősebb kormánypárt, a szociáldemokrata CSSD (ez nem a volt kommunista párt utódpártja) a párt és a kormány éléről is menesztette Vladimír Spidlát. Mindkét tisztségbe a szocdemek ifjú üdvöskéjét, az addigi belügyminisztert, a 35 éves Stanislav Grosst ültették. Augusztus közepén nagyon rosszul, közfelháborodást keltve indított az új kormány. Gross egy olyan embert nevezett ki a kormányhivatal főnökévé, akiről kiderült, hogy 1989-ben a kommunista rohamrendőrség egyik alakulatának parancsnokaként részt vett a prágai tüntetés brutális szétverésében. Gross kénytelen volt engedni a közvélemény nyomásának, az illetőt menesztette, s az ellenzéki jobbközép Polgári Demokratikus Párt (ODS) győzelmet ünnepelt. A CSSD válasza sem váratott sokáig magára. Ennek megértéséhez két dolgot kell szem előtt tartani. A kormánykoalíciónak csak egyfős többsége van a képviselőházban, tehát minden szavazat létfontosságú. A CSSD népszerűsége jelenleg 15 százalék körüli, az ODS-é meghaladja a 30-at.

Zdenek Koristka kormánypárti honatya augusztus végén azzal állt elő, hogy az ODS elnöke, Miroslav Topolánek korábban két tanácsadóján keresztül 10 millió koronát ajánlott fel neki azért, hogy ne szavazzon bizalmat az új kormánynak, ami Grossék bukását jelentette volna. A két tanácsadót a rendőrség nagy csinnadrattával őrizetbe vette - majd másnap szabadon engedte. A bonyolult, hazugságvizsgálók bevetésével, fura kiszivárogtatásokkal is tarkított ügy lényege: kiderült, hogy az egész hercehurca meg a rendőrségi eljárás is nagyon gyanús és indokolatlan volt. Állítás feszül állítás ellen, bizonyítani senki nem tud semmit, de a polgári demokraták nyilvánvalóan megsínylették a dolgot. Gross menesztett kabinetfőnökéről közben kiderült, hogy lehallgatásokról készített átiratokat is adott át a kormányfőnek. Később többek között Topolánek ODS-elnök állt elő azzal, hogy a rendőrség lehallgatja a telefonjait, sőt a bankszámláját is folyamatosan ellenőrzi. Az utóbbi napokban pedig kiszivárgott: közvetve ugyan, de Klaus államfő beszélgetéseit is lehallgatták, azokat, amelyeket egy nagyon jó barátjával folytatott, aki egyébként vállalkozó. A rendőrség azt állítja, az illetővel szemben csalás gyanúja merült fel, ezért álltak rá a telefonjára.

Október 26-án este Klaus magához kérette a Hradzsinba Stanislav Grosst, akinek kifejtette, rendkívül nyugtalanítja a rendőrségi lehallgatások nagy száma. Korábban Frantisek Bublan belügyminisztert kérette be, akitől Jirí Kolár országos rendőrfőkapitány menesztését követelte. Kolár előzőleg olyan cinikus nyilatkozatot adott a sajtónak, amilyet - cseh kommentátorok szerint - Lukasenko, a diktatórikus módszereiről ismert fehérorosz elnök rendőrfőnöke sem engedett volna meg magának. A főkapitány azt mondta, akinek tiszta a lelkiismerete, és nincs mitől félnie, annak mindegy, hogy lehallgatják-e vagy sem.

A cseh médiának nem a közrendőrökkel van baja, nem őket gyanúsítja, hanem a parancsnokokat, a főkapitányt, a belügyminisztert. Innen már csak egy grádics van magasabban. A Respekt riportere összeállította azoknak a felelős biztonsági posztokat betöltő személyeknek a listáját, akikre két dolog jellemző. Hosszú kommunista vagy állambiztonsági (StB) múltjuk mellett az, hogy mindannyiukat Stanislav Gross belügyminiszter ültette tisztségbe. Amiért ők nagyon is hálásak volt főnöküknek - ez a cseh hírmagyarázók véleménye, akik szerint a gyanú egyre valószínűbbnek tűnik: a lehallgatások nyújtotta lehetőségeket a rendőrség arra használja ki, hogy gazdasági és politikai információkat szerezzen.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.