Magyar néptáncosok az Adria-parton: székek repültek a színpad felé

/ 2017.12.27., szerda 15:00 /
Magyar néptáncosok az Adria-parton: székek repültek a színpad felé

A hágai Nemzetközi Törvényszék hiába ítélte súlyos börtönbüntetésre a délszláv konfliktus idején háborús bűnöket elkövetőket, az etnikai közösségek saját brutalitásukat hőstettnek, a velük szembeni atrocitásokat pedig sérelemnek tekintik. Részletes háttér a Heti Válasz karácsonyi dupla számában.

Az Adria-partra látogató Pest megyei néptáncegyüttes repertoárja egy részének bemutatásával akart kedveskedni a környékbeli horvát településeknek. Fellépésének végén szerb táncba kezdett, mire szitokszavak és székek repültek a színpad felé. A következő percek a horvát–szerb szembenállásról szóltak. Szerencsére a nézők között két-három szolgálaton kívüli rendőr is volt, akik a nagyobb baj elkerülése érdekében buszukhoz kísérték a magyarokat.

Pedig az 1995-ben amerikai és európai uniós nyomásra kikényszerített délszláv békének éppen az volt az egyik célja, hogy csituljanak a szenvedélyek a volt Jugoszlávia területén. Ezért hozták létre a hágai Nemzetközi Bíróságot, hogy a túlélő áldozatok és a meggyilkoltak hozzátartozói lelki békét nyerjenek. Klaus Kinkel volt német külügyminiszter 1993-ban javasolta, hogy a II világháború után a náci Németország vezetőinek felelősségre vonására hivatott nürnbergi bíróság mintájára az ENSZ Biztonsági Tanácsa állítsa fel a törvényszéket. A testületnek idén december végén lejár a felhatalmazása, az elmúlt 25 évben 161 esetet tárgyalt, de csak 89 ügyben marasztalta el a vádlottakat.

 

 

 

 

Részletes háttér a december 21-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.