Merkel és az ügyes vesztes

/ 2018.03.07., szerda 15:38 /

A CDU reménye 55 esztendős, az SPD reménye 27 éves. A német kereszténydemokraták abban reménykednek, hogy Angela Merkel valamikor végződő kancellársága után Annegret Kramp-Karrenbauer biztosít nekik jövőt.

A szociáldemokraták viszont drukkolnak, hogy Kevin Kühnert, ifjúsági szervezetük mai vezetője ugyanolyan sikeres legyen, mint Gerhard Schröder nevű elődje, aki 1978-tól 1980-ig vezette a Juso alakulatot, és két évtizeddel később – hét évre – kancellár lett. Hogy mennyire reményteljes az ilyen politikai pálya, azt Andrea Nahles példája igazolja, aki a kilencvenes években tette magát híressé (sokak szerint inkább hírhedtté) mint Juso-elnöknő, és áprilistól lesz az SPD új vezetője.

Ilyen kilátások mellett jól jött, hogy Kevin Kühnert most látszólag elvesztette a pártszavazást. Országjárása ellenére az SPD-tagság közel kétharmados többséggel megszavazta az új, és már részletekben megtárgyalt kormányszövetség kötését a CDU-val és a CSU-val Angela Merkel vezetése alatt. Kühnert viszont országos hírnevet és 123 ezer támogatót szerzett. Ha azonban gyors győzelmet ért volna el, akkor bár a támogatóinak száma még 80 ezerrel megnő, de magára zúdítja a pártvezetés, a párttagok felének és a német polgárság túlnyomó részének gyűlöletét. Fél Európa megvetésével együtt, mely már unja, hogy Németországnak még mindig nincs kormánya – és Kühnert győzelme esetében még hónapokig nem is lett volna. Az ügyes vesztesség a pirruszi győzelem ellentéte – és Kevin Kühnert ennek új mestere.

Annegret Kramp-Karrenbauer döntéseinek hosszú távú hatását nézve ennek szinte teljes ellentéte. A Saar tartományi miniszterelnöknő feladta állami hivatalát, hogy mint a CDU új főtitkára egy pillanatra – amikor senki sem tudta, hogy az SPD-bázis miként fog dönteni – megmentse Merkel kancellárságát. Múlt vasárnap óta viszont, a szociáldemokraták jóvoltából, Merkel ugyanolyan szilárdan áll, mint évtizedek óta. Senki sem pótolhatná – a legkevésbé Kramp-Karrenbauer. Mire Merkel utódlásáról szó lesz, addigra talán Ursula von der Leyen nemzetközileg „jól bekötött“ hadügyminiszternő összeszedi magát, és az észak-rajna–vesztfáliai miniszterelnök Armin Laschet is erőre kap, akinek tartománya tizenhétszer akkora, mint a Saar-vidék.

Merkel úgy felhasználta Kramp-Karrenbauer becsvágytól fűtött szolgálatkészségét, mint annak idején Helmut Kohl a rokkant Wolfgang Schäublét. Mindazok a német elemzők, akik párhuzamot véltek látni Kramp-Karrenbauer mostani és Merkel hajdani főtitkári állása között, figyelmen kívül hagyták, hogy Kramp-Karrenbauer a pártelnök kérésére adta fel önálló tartományi kormányfői állását. Merkel viszont annak idején minisztersége elvesztése után és a pártelnök, Schäuble igyekvése ellenére erőszakolta ki magának a párt legjobban fizetett állását.

Ha Merkelt a Bundestag valóban abszolút többséggel újra kancellárrá választja, akkor minden stabilitási ígéret ellenére a német – és közvetve az európai – politikának nehezen kiszámítható szakasza kezdődik. Az SPD „felismerhetőséget” ígér, ami csak balos retorikát jelenthet, de a párt többsége a befogadandó migránsok számának ügyében hasonlóan ítélkezik, mint akár a CDU, a CSU vagy az FDP többsége: „Most ennyi elég.”

A CSU-tól való megkülönböztethetőségét az SPD az Európa-politikában fogja megteremteni. A bajor párt nemigen rokonszenvez Emmanuel Macron pénzügyi terveivel, amelyek például közös adót és költségvetést szeretnének az eurózóna országaiban. De Merkel tudja, hogy a francia elnök elvárásait előbb-utóbb teljesíteni kell. Ezért bölcs előrelátásból inkább átadta a szociáldemokratáknak a pénzügyminisztériumot: legyenek ők büszkék arra, hogy Macron elképzeléseit – a CSU-val civakodva – nagyrészt teljesítik. Majd meglátják a következő választásokon, hogy ez mit hoz nekik. Merkel marad a német politika nagymestere; akárki is hiszi, hogy móresre taníthatja, csak az ő sikerét szolgálja.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.