Merkel kamasz kölykei

/ 2018.02.07., szerda 17:31 /

Két fogalomba ütközik, aki ma a német politikát elemzi: a káoszba és a rendszerességbe. A kormányalakítás körüli káosz összeegyeztethetetlennek tűnik a német rendszerességgel (és az 1949, illetve 1990 óta példamutató alkotmányossággal). De hogy valóban így van-e, vagy ez csak az unatkozó publicisztikai napszámosok vesszőparipája, azt a világ csak a szociáldemokrata párttagok döntése után fogja biztosan megtudni.

Egyelőre ott tartunk, hogy minden párt a saját pecsenyéjét sütögeti, és nem törődik azzal, élvezhető lesz-e a végeredmény. Látványos bizonyíték erre a négypárti koalíció meghiúsulása. Az újjáéledt szabad demokrata párt (FDP) rejtélyes okokból egyszerűen kiszállt a CDU-val, a CSU-val és a Zöldekkel folytatott koalíciós tárgyalásból. A rejtély megfejtése: Christian Lindner az ország érdekei helyett a pártjáét, de még inkább a sajátját nézte.

Tettének magyarázatáért a 2009 és 2013 közötti, Angela Merkel kancellárral kötött kormányszövetségig kell visszanyúlni. Az FDP akkori pártvezére, Guido Westerwelle nem a nyűgös pénzügyminiszterséget vállalta, hanem a sokkal népszerűbb külügyminiszterséget. Ennek következtében – így szól a liberális legenda – a pártnak nem volt hatása a tervezett adóreformra, és sokan ennek tulajdonítják (mintha ez lett volna az egyetlen ok) a szabad demokraták akkori kiesését a Bundestagból.

Bár most visszatértek a parlamentbe, az alapdilemma a végül meghiúsult négypárti kormányszövetségnél is megmaradt: hogyan lehet a pénzügyeket kézben tartani, és közben a külügyminiszterség népszerűségét élvezni? Lindner nem ért annyira a pénzügyhöz, hogy biztos sikert kovácsolhatna belőle, pártja viszont nem tűrte volna, hogy a történelem ismételje önmagát, és a politikus a külügybe meneküljön. Ennek következtében viszont a Zöldek tündökölhettek volna a nemzetközi diplomácia reflektorfényében, és a török származású Cem Özdemir képviselte volna Németországot világszerte. A rasszimustól nem mentes AfD viszont ezért Lindnert okolta volna. Nagy vágya vált volna semmivé ezzel, hogy az AfD-től visszanyerje a volt FDP-választókat.

A Jamaica-koalíció ötlete egyelőre a múlté, és még nem látható, milyen szempontok fogják eldönteni végül a szociáldemokrata párttagok szavazását az újabb fekete-piros szövetségről. Jósolni nem érdemes. Inkább arra kell fordítani a figyelmet, miért került Angela Merkel a kritikák középpontjába.

A német politikai kultúrától a bűnbakkeresés kevésbé idegen a hálálkodásnál: Otto von Bismarcktól (1890) Ludwig Erhardon át (1966) Helmut Kohlig (1998) súlyos példák vannak erre. A választók szeptemberi döntésének hatására egyik párt sem került a többség közelébe, és a média azt a frázist visszhangozza, hogy a nép leszavazta a nagykoalíciót. Pedig a CDU/CSU és az SPD a szavazatok 53 és a mandátumok 56 százalékát érte el, az SPD balszárnya mégis elhiszi, hogy a németek elvetik a nagykoalíciót.

Most kell egy bűnbak, aki olyan híres és fajsúlyos személyiség, hogy mindenki mindent rá tud kenni. A számítás egyszerű: ha Merkel a teher alatt összeroppan, akkor megvan a bizonyíték, hogy nem is volt olyan teherbíró, mint ahogy szerette mutatni magát – lám, alkalmatlanná vált a kancellárságra. A vádat azonban gyengíti, hogy nem mutatkozott senki, aki Merkelnél népszerűbb, illetve elfogadhatóbb volna. Mert Merkel nagy tehetségét nem lehet igazán felróni: minden vele szövetkező pártra bajt hoz, kisajátítva ötleteiket és programkellékeiket. Ha az FDP, az SPD vagy a Zöldek célkitűzései a nemzet javát szolgálták, akkor miért lett volna a nép számára ártalmas, hogy a kancellár ezeket bár kuszán, de megvalósította? Merkel úgy tekinthet a körülötte nyüzsgő politikai elitre, mint egy anya (nem hiába becézték Muttinak) okoskodó, de hálátlan kamasz kölykeire.

Még eltart egy ideig, amíg nagykorúak lesznek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.