Merkel politikai játszmái

/ 2016.11.23., szerda 17:28 /

Minden nagy elbeszélésnek három főszereplője van: egy nő, két férfi. A politikában sem Németországban, sem Magyarországon nem éltük még meg, hogy a három főszereplő két nő és egy férfi lett volna – ezzel az érdekességgel a jövő még várat magára.

A nagy német narratíva Angela Merkel kancellárról, CDU-elnökről, Sigmar Gabriel SPD-elnökről és Horst Seehofer CSU-vezérről regél. Emeljük az SPD-elnököt az e havi első helyre, Seehofernek jut a második, Merkelnek pedig a harmadik. Persze ez azt jelenti, hogy a kancellár nem maradhat ebben a helyzetben, ezért mindenféle meglepetésre határozhatja el magát. Gabrielnek sikerült a nagy húzás: a szociáldemokrata párt részéről Frank-Walter Steinmeier külügyminisztert jelölte az államfői székbe – és a CDU/CSU kénytelen volt ezt támogatni, mert Seehofer és Merkel egymással ellentétes célokat követnek.

Gabriel abban reménykedik, hogy a szavazók a következő választásokon meghálálják az SPD-nek a népszerű Steinmeier felfelé buktatását. Ezenkívül Gabriel megszabadult attól a veszélytől, hogy kancellári ambíciói azon az ellenvetésen hiúsuljanak meg, hogy miért nem a sokkal népszerűbb Steinmeiert indítja a kormányfői székért folyó versenyben. Gabriel még úgy is gondolta, hogy ő népszerűbb, mint Martin Schulz európai parlamenti elnök, aki szintén a párt kancellárjelöltje akar lenni, de akit Gabriel a külügyminiszterséggel ki akar elégíteni.

Steinmeier viszont nemcsak az államfőknek kijáró megtiszteltetésnek örülhet, hanem főleg annak, hogy megszabadul mai hivatalától, a külügyminiszterek veszekedéseitől. Mint ahogy a jugoszláv háború közepette Hans-Dietrich Genscher kivonult a számára kilátástalan külpolitikából, úgy most Steinmeier menekül az általa is összekuszált helyzetből. Nemcsak Donald Trumpot nevezte „a gyűlölet prédikátorának” – igaz, még a politikus választási győzelme előtt –, de állandó utazásai ellenére sem sorsfordító feladatait, sem pártbeli céljait nem tudta teljesíteni. Külpolitikája nem járult hozzá a menekülttáborok kríziseinek megelőzéséhez, és nem készítette elő országát a várható problémákra. A szociáldemokraták szemében egyik fontos veresége, hogy nem sikerült Orbán Viktort elszigetelnie az EU-ban, a magyar kormányfő politikai modelljével együtt.

Seehofer két rossz közül választotta az egyetlen elfogadható utat. A korábbi időkkel szemben, amikor Theo Waigel, „az euró névadója”, vagy Edmund Stoiber jó államfők lehettek volna, a mai CSU-nemzedéknek nincs olyan tagja, akit ezen a poszton a közvélemény elfogadna. Seehofer nem tudta kikényszeríteni azt sem, hogy Merkel CDU-politikust jelöljön, a kancellár inkább zöldpárti politikust keresett. Merkel ezzel azt akarta elérni, hogy a jövő évi választások után a zöldek ne a Balpárttal és az SPD-vel kössenek szövetséget, hanem a kereszténydemokratákkal. Ez a terv viszont negatívan hatott volna a CSU-választókra, akik kiszámíthatatlannak tartják a zöldeket, így Bajorországban veszélybe került volna a CSU monopóliuma.

Merkel szándéka meghiúsult. Egy kormányfő, aki az egész nyilvánosság előtt kénytelen a kisebb szövetségesének egyoldalúan kihirdetett akaratát utólag teljesíteni, tulajdonképpen elveszítette kormányzati hatalmát. Akármennyire méltatta is európai búcsúkörútján Barack Obama Merkel jelentőségét, nem biztos, hogy Trump is így fogja értékelni Európa eddigi nagyasszonyát.

Merkel múlt vasárnapi bejelentése, hogy negyedszer is jelölteti magát kancellárnak, abba a biztonságba ringatja híveit, hogy hazájuk biztos úton halad tovább. Ellenfelei viszont kiszámíthatatlan egyéni döntéseire utalnak. Merkel saját elhatározását, hogy tovább szolgálja az országot, legbővebben azzal indokolta, hogy a munkavilág és az életmód digitalizálása erős politikai irányítást igényel. Erre pedig akár nemzetközi, akár nemzeti szinten még egy kancellárnak is nehezen lesz döntő befolyása.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.