Merkel sodródása

/ 2017.07.12., szerda 16:20 /

Helmut Kohl már szolgálati idejében „az egység kancellárja”, nyugdíjas éveiben pedig „Európa díszpolgára” volt.

De miként fog Angela Merkel bevonulni a német és európai történelembe? Kohl 16 év alatt vált történelmi személlyé, Merkelnek viszont 14 év után sincs még igazi egyéni arculata. A múlt heti hamburgi G20-as csúcstalálkozó sem tette karakterisztikusabbá. A szélsőségesek rombolása ismét felszínre hozta a német belbiztonság törékenységét, és az sem növelte a kancellár népszerűségét, hogy a két szuperhatalom vezetője csak a kettőjük közötti problémákra koncentrált, nem törődtek Merkelnek a nemzetközi közösség „nevében” előterjesztett javaslataival. Merkel legfeltűnőbb vonása, hogy bár a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökeként és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) segítségével került kormányra, a baloldali Szociáldemokrata Párttal (SPD), majd az inkább jobboldali Szabaddemokrata Párttal (FDP) kormányzott. Az a tény, hogy Merkel minden nagy súlyú döntése az évtizedes CDU-párthatározatokkal ellentétes célt szolgált, nemcsak a német politikai rendszert bontotta (és bontja) meg, hanem az Európai Néppárt cselekvő egységét és világnézeti egyöntetűségét is.

Merkel tehát az európai kereszténydemokrata politika megkérdőjelezője. Vagy talán éppenséggel bomlasztója? Ez utóbbiról nem lehet szó, mert nem céltudatosan politizál, hanem hatalomcentrikusan az idők változó szellemének enged utat – és ezzel más irányzathoz tartozó pártok céljait segíti elő. Öt jellegzetes példa:

1. A CDU/CSU a zöldekkel és a szocialistákkal szemben ki akart állni az atomenergia felhasználása mellett – Merkel a japán cunami után rövid átmenettel véget vet a német atomerőművek működésének.

2. A CDU/CSU az FDP-vel szemben ki akart tartani a sorkötelezettség mellett, de egy takarékossági döntés következtében átállt a profikból álló hadseregre.

3. A CDU/CSU évtizedeken át azzal hitegette a német állampolgárokat, hogy fékezi a bevándorlást. De Merkel 2015 szeptemberében megnyitotta a határt a migránsok milliós tömege előtt.

4. A CDU és a CSU választóinak konzervatív többsége abban reménykedett, hogy az EU a még alig tízéves lisszaboni szerződés hatására végre konszolidálódni fog. Az az – amúgy is elkerülhetetlen – gondolat, hogy az európai integráció elmélyülése állandó forradalmi fordulatokkal jár, a CDU/CSU híveinek épp annyira ijesztő, mint a magyar választók számára. Most azonban Merkel az új francia elnök befolyására meghirdette, hogy ha kell, még az európai alapszerződésen is változtatni lehet.

5. A katolikus egyházzal egybehangzóan a CDU/CSU évtizedek óta fékezte az azonos neműek párkapcsolatának „felértékelését”, a heteroszexuális házasságéval azonos alkotmányjogi védelmét. A napokban Merkel egyéni lelkiismereti döntésre bízta az ügy véglegesítését. A parlament azonnal megszavazta az azonos neműek házasságának egyenrangúságát.

E tapasztalatok alapján szinte mindegy, hogy a CDU új választási programja mit is tartalmaz kerek 75 oldalon. Ez viszont nem csökkenti Merkel népszerűségét a választópolgárok körében, mivel a társadalom többsége a változó korszellem hű követője, sőt rajongója. A közvélemény-kutatási adatok szerint Merkelnek messze több mint ötvenszázalékos a támogatottsága, annak ellenére, hogy pártja még a negyven százalékot sem éri el. Tehát más pártok választói közül is sokan helyeslik döntéseit.

Mivel Merkel is érzi, hogy nem céltudatos, értékalapú politikát folytat, inkább csak sodródik a közhangulattal, mindenkiben ellenfelet, sőt ellenséget lát, aki saját országában célirányos politikát folytat, vagy legalábbis törekszik erre. Merkel ennek ellenére hasonlít Kohlhoz, aki országa számára valami nagyot akart elérni, és az alkalmat megragadva meglepte a világot a német egyesülés célját kitűző tíz pontjával. Merkel épp ilyen meglepően hirdette meg az Európába özönlő migránsok beengedését.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.