Merkel új arca

/ 2016.09.28., szerda 15:42 /

Nem egy évvel, hanem sok esztendővel szeretné Angela Merkel „visszaforgatni az idő kerekét”, hogy, mint mondja: „a szövetségi kormánnyal és minden felelős személlyel együtt magamat jobban elő tudjam készíteni”. Kancellársága kezdetétől fogva máshogy akarna a világgal foglalkozni, főleg az afrikai és ázsiai népvándorlás okaival. Ez derül ki a berlini helyhatósági választásokon elszenvedett CDU-vereség magyarázatából és felelősségvállalásából.

Merkel 2005 óta kancellár, de semelyik kormánya nem foglalkozott sem az Európa felé özönlő menekültáradattal, sem pedig a menekülés okainak orvoslásával. Ha törődött volna vele, akkor sem oka, sem értelme nem volna a „visszafordulási” vallomásának. Persze ezzel a felelősséget – kimondatlanul – a külügyminisztereire is ráhárította. A két cikluson keresztül ügyködő szociáldemokrata Frank-Walter Steinmeierre és a közben elhunyt liberális Guido Westerwellére, meg a gazdasági együttműködésért felelős korábbi tárcavezetőkre, akiknek sok minden más mellett az sem sikerült, hogy kormányfőjük figyelmét a lényeges ügyekre tereljék.

Nem világos, ki tanácsolta a kancellárnak, hogy az irányváltásról szóló nyilatkozatát e csődvallomással kösse össze. Az idő visszafordításának kívánságát csak igen tragikus esetekben szokták bevetni, főként a sajnálkozás kifejezésére és a jóvátételi szándék igazolására. Ezek után egyértelmű, hogy Merkel élete legsúlyosabb döntését felületesen, de legalábbis felkészületlenül hozta meg. Ha tíz éven keresztül legalább időnként foglalkozott volna ezekkel a nem csupán lappangó, hanem a schengeni külső határokat őrző országokat állandóan foglalkoztató kérdésekkel, akkor máshogy kezelte volna a múlt év augusztusában és szeptemberében történteket.

Nem menekültekről beszélt volna folyton, hiszen ismernie kellett a hivatalos megnevezéseket. Amikor 1991-ben, 37 évesen, ifjúság- és nőügyi miniszterként tervezni kezdte, hogyan jut el a kancellári székbe, már akkor egyértelmű volt a különbség a menekültek, a menedéket kérők, a vándorlók és a bevándorlók között. A baloldali pártoknak, elsősorban a Zöldeknek, de a szociáldemokratáknak is érthető törekvése, és ennek megfelelően a balliberális médiának célja volt e fogalmak összemosása. Reménykedtek, hogy a választójog elnyerése után minél nagyobb számú „újnémet” biztosítja majd a baloldal állandó parlamenti túlsúlyát.

Évtizedek óta követelnek egy kanadai típusú bevándorlási törvényt, mely azonban Helmut Kohl és a CSU ellenállása miatt soha nem jött létre, mert „Németországot nem veszi körül tenger”. Mindig világos volt, hogy Németország nem csalogathatja saját érdekeinek megfelelően a fejlődő világ szakembereit, elutasítva ugyanakkor a világ nyomorultjait.

A retorikai csata máig dúl. A bejövők számának korlátozását még a közszolgálati rádiók szerkesztői is azzal az álérvvel utasítják el, hogy minden „menekültet” jogosultnak vélnek a menedékre. Merkel is azzal alapozta meg a Willkommenskulturt, hogy úgy beszélt az érkező tömegről, mintha mindannyian közvetlenül a lebombázott szír területekről érkeznének és első lendületükben rohantak volna Bajorországig. Tehát nemcsak adminisztratív és pénzügyi kérdésekről van szó a német belpolitikai vitában, hanem fogalmi és elvi zűrzavarról is.

Aki eddig azt hitte, hogy Angela Merkel az egy éve tartó vereségsorozatot politikailag nem élheti túl, és jövőre biztosan megbukik vagy a 17 milliós Észak-Rajna-Vesztfália tartományban esedékes választáson, vagy pedig a szövetségi választáson, most meglepetten veszi észre, hogy egy vérbeli politikus mire képes vészhelyzetben. Akár az eddig védett tévedhetetlenségét is feladja, és magányos, gyorsfordulatú döntéseiről is lemond. Megpróbálja elhitetni, hogy egy egész lényében megváltozott, új Angela Merkel lép a színre, csak hogy megőrizze hatalmát. Persze a megszokott magas „polcon” – a kancellári székben.

Ennyire jóhiszeműnek tartja a választókat.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.