Miért nem áll le a magyarok kiáramlása Ausztriába?

/ 2018.05.17., csütörtök 08:30 /
Miért nem áll le a magyarok kiáramlása Ausztriába?

Sok ezren költöznek át a nyugati határszélre a magasabb bérekért, azután hirtelen azon találják magukat, hogy már ők is Ausztriában dolgoznak. Az osztrák családipótlék-szigorítás és a félmilliós csúcsot megdöntő magyar belső migráció Sopronból nézve. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Három óra 57 perc – ekkor szólal meg Fekete Zsolt ébresztője. Sosem állítja egész órára, úgy érzi, jár neki három percnyi irracionalitás, egy nagyon is racionális munkanap elején. Másfél óra múlva kel a Nap, és hatkor kezdődik a reggeli műszak az óriási osztrák raktárban, ahol dolgozik. De ő már 5 óra 20 perckor szeret ott lenni a pauzeplaccon, ne mondják rá, hogy nem áll készen a munkára. Zsolt egyike annak több tízezer embernek, aki Ausztriába jár dolgozni; az ő történetük eléggé ismert, ám az kevéssé, hogy kik érkeznek a helyükre. Mert ugye, ha valaki felmond Magyarországon, akkor az üres álláshelyet valakinek be kell töltenie. No, ez az a pont, ami felforrósította a légkört a nyugati határ mentén, ahova megindultak a dél-dunántúli és a kelet-magyarországi munkavállalók.

Idén félmillió fölé emelkedett a lakhelyváltoztató magyarok száma, közülük sok ezren a nyugati határszélre igyekeznek, de jobbára csak azért, hogy átzsilipeljenek. Mit is jelent ez?

Miért nem áll le a fiatalok kiáramlása Ausztriába, ha egyszer itthon dinamikusan nő a GDP, csökken a munkanélküliség és emelkednek a bérek?

Hogyan lettünk Európa harmadik legnagyobb határ menti ingázó nemzete?

Mindez miként alakítja át a soproni helyi társadalmat?

 

 

 

 

Részletek a május 17-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.