Miért nincsenek bevándorlók Japánban?

/ 2018.05.30., szerda 12:00 /

Japán döbbenetesen homogén társadalom, tényleg szinte bevándorlók nélküli. Fejkendőt sehol se látni, a távolról érkezetteket a külföldi turistákon kívül helyi cégek európai-amerikai szakemberei és néhány nepáli szállodai kisegítő jelentik. Egy kivétel van ez alól, Tokió leghíresebb éjszakai negyede: a Sindzsuku városrészben található Kabukicso.

Kabukicso bejárata

Kabukicso bejárata

Fotó: Vörös Szabolcs

Amely tele van a javarészt jakuzák által üzemeltetett éjszakai bárokkal, s sok bár előtt nagy darab fiatal fekete férfiak próbálják behajtani a vendégeket, akik aztán kis darab fiatal lányoknak fizethetnek méregdrága italokat pár kedves szóért, némi jó hangulatú beszélgetésért cserébe.

Jó hangulatú beszélgetés után

Jó hangulatú beszélgetés után

Fotó: Vörös Szabolcs

Mindegyik vendégfogó, akivel beszéltem, Nigériából jött, egész pontosan Benin Cityből, ami egy nyomasztó hárommilliós nagyváros az ország déli részén.

Egy tipikus párbeszédrészlet:

 Mióta vagy Japánban?

– Kilenc hónappal ezelőtt érkeztem. Nigériából eljutottam Görögországig, de onnan el kellett jönnöm, mert nem tudtam se megélni, se továbbjutni.

– És milyen itt?

– Á, borzalmas. Remélem, minél hamarabb visszajutok Európába. Főleg Németország volna jó.

– Miért, mi a baj?

– Ott nem kéne annyit dolgozni, mint itt. Itt, ha fáradt vagyok, ha nem érzem jól magam, akkor is hetente hatszor jönnöm kell, különben nincs pénz. Németországban meg ott lennének a segélyek, támogatások. Ráadásul, hiába dolgoznék itt évekig, ha akarják, a japánok bármikor kiraknak az országból. Európában ez nem így megy.

Japán szigetország, távol is van, nehéz is oda eljutni. Ám mintha mégsem csak földrajziak volnának az okok, amiért Európa vált a migráció fő célpontjává.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.