valasz.hu/vilag/szigetorszag-a-kodben-mit-akarnak-meg-az-angolok-az-europai-uniotol-129164

http://valasz.hu/vilag/szigetorszag-a-kodben-mit-akarnak-meg-az-angolok-az-europai-uniotol-129164

Két kávéházi katolikus összecsap az abortusz témájában

/ 2012.10.12., péntek 07:13 /
Két kávéházi katolikus összecsap az abortusz témájában

Az amerikai alelnöki vita rendszerint - a politikai megszállottakon kívül - nem számíthat különösebb érdeklődésre. De mivel az egy héttel ezelőtti Obama-Romney-vitát kiütéssel a republikánus kihívó nyerte, az érdeklődés felkorbácsolódott. Folytatódik-e a republikánus lendület, vagy a demokraták képesek megállítani. Ez volt a tétje a csütörtökön Kentucky államban rendezett televíziós vitának a demokrata alelnök, Joe Biden és kihívója, a republikánus kongresszusi képviselő, Paul Ryan között.

 

Két generáció, két különböző vérmérséklet, két politikai filozófia csapott össze.

A 69 éves tapasztalt Joe Biden már negyven éve Washingtonban dolgozik, előbb képviselőként, majd szenátorként, 2008-tól az Egyesült Államok alelnöke. Külpolitikai szakértő, Hillary Clinton mellett ő az elnök külügyi tanácsadója. Régivágású, kedélyes, ha kell, szenvedélyes, érzelmes ember. Főnökével, Obamával ellentétben kiválóan érti az egyszerű emberek nyelvét.

A 42 éves Paul Ryan a republikánusok új csillaga, a jövő nagy reménysége. Fiatal kora ellenére Ryan is washingtoni bennfentesnek számít, hiszen 19 éves kora óta dolgozik a Kongresszusban, előbb a törvényhozók munkatársaként, később wisconsini kongresszusi képviselőként. Ryan a libertáriánusok gazdaságfilozófiáját osztja, amely szerint az államnak szinte teljesen ki kell vonulnia a szabad piacról, az emberek életéből. Mint a Kongresszus költségvetési bizottságának elnöke a fiskálisan fegyelmezett politikusok közé tartozik, aki felelősséget érez azért, hogy az állami költségvetést mielőbb egyensúlyba hozzák. Az alsóház által már elfogadott költségvetési terve drasztikusan visszavágja a kiadásokat. Ez olyan népszerűtlen elgondolás, hogy a kampányban kénytelen eltávolodni tőle.

Mindketten hivő emberek, gyakorló katolikusok, vagy inkább „kávéházi" katolikusok, azaz azt választják a tanításból, ami éppen kedvükre való. Biden a keresztény szolidaritásnak, testvériségnek, az elesettek védelmének szószólója. De az egyházzal ellentétben a nők alapjogának tekinti a terhesség megszakítását, és nem ellenzi a homoszexuális házasságot.

Paul Ryan szigorú védelmezője a magzatnak, még a nő megerőszakolása esetén is tiltja az abortuszt. Csak a hagyományos házasságot tartja elfogadhatónak. Ebben az egyház mellette áll, ám a költségvetés-tervezetét, amely elsősorban a szegényeket sújtja, a katolikus püspöki kar morálisan elfogadhatatlannak tartotta.

Paul Ryan ideálja, pályájának elindítója az orosz emigráns libertáriánus filozófus, Ayn Rand írónő volt. De amikor alelnökjelöltként kínos lett számára az ateista, a korlátlan szabadságot a magánéletre is kiterjesztő Ayn Rand, akkor hirtelen Aquinói Szent Tamásra váltott át.

Katolicizmusuk, az abortuszhoz való viszonyuk a vita során is előkerült. A demokrata Biden úgy vélte, hogy egyházának elveit nem kényszerítheti másokra. Az Obama-Biden- adminisztráció nem fogja tiltani az abortuszt. Ryan finomítva ugyan korábbi véleményét, a megerőszakolás, vérfertőzés, az anya életének védelme kivételével tiltaná az abortuszt. Sőt nem a bíróságra bízna az ügyet, hanem a törvényhozásra.

Az alenöki vita lényegesen pergőbb, izgalmasabb volt, mint a korábbi Romney-Obama-összecsapás. A kül- és a belpolitika egyaránt terítékre került. Felmerült a bengázi merénylet és annak kormányzati eltusolása. Nagyobb nézeteltérés nem volt a szíriai, iráni kérdésben, ha csak az nem, hogy a jelenlegi kormány nemzetközi összefogást sürget, amit Ryan a gyengeség bizonyítékának vél. A 2014-es afganisztáni kivonulásban megegyeztek, azzal a különbséggel, hogy az Obama-kormány mindenképpen tartaná magát a határidőhöz, míg a republikánusok a helyzet függvényében döntenének.

Belpolitikában az adóreform, a nyugdíjasok egészségügyi ellátása volt a központi téma. Obamáék adót emelnének a felső tízezernek, a Romney-Ryan páros adót csökkentené.

A vitát döntetlennek ítéltek a szakértők. De hogy Joe Biden örökös lekicsinylő mosolyát miként értékelik az amerikaiak, az még a következő napok kérdése.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.