Miről üzen Barroso pályamódosítása?

/ 2016.07.13., szerda 15:08 /

„Elképesztő, hogy gazdaságilag milyen mértékben függünk a Citytől. Egy olyan rendszertől, amelynek működtetői […] pillanatok alatt lecserélhetők [...], ilyenképpen számon kérni is jóformán lehetetlen őket” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Joris Luyendijk, aki évekig írt blogot a The Guardian című lapnak a pénzügyi világ európai központjáról.

A holland újságíró május végén közreadott eszmefuttatása így folytatódott: „A politikusok leválthatók, és kereshetünk helyettük olyanokat, akik szembe mernek és akarnak szállni ezzel a pénzügyi hatalommal. Érdekes lenne például, ha az újságírók mindig következetesen feltennék a kérdést a hatalomba készülő politikusoknak, hogy [...] volt-e, van-e állásuk, megbízásuk nagybanknál, befektetőcégnél: Európa számos, tíz-tizenöt évvel ezelőtt aktív politikusa ma a legnagyobb cégeknél áll alkalmazásban. Ezt az összefonódást meg kell szüntetni.”

Az olvasmányélmény csak azért jutott eszembe, mert a Goldman Sachs International két társigazgatója múlt pénteki közleményben tudatta a világgal, hogy Manuel Barroso, az Európai Bizottság volt elnöke, egykori portugál kormányfő a Goldman Sachs nemzetközi üzletágának tanácsadója lesz, valamint a nem operatív feladatokkal megbízott igazgatósági elnöke.

Az unió egykori legfontosabb politikusa azzal az óriás beruházási bankkal fűzi szorosra az életét, amely Mario Monti személyében választások nélküli miniszterelnökkel ajándékozta meg Olaszországot. És amely nem mellesleg Hillary Clintonnak beszédenként kétszázezer dollárt fizetett. Nyilván, hogy fussa korrektorra…

De ne legyünk igaztalanok Montival, Clintonnal és a Goldmannal, hiszen Tony Blair évi 2,5 millió fontot (uszkve egymilliárd forintot) kap tanácsadói szolgálataiért a JP Morgantól. Alistair Darling volt brit pénzügyminiszter ma már a Morgan and Stanleynek dolgozik. És megemlíthetjük Gerhard Schröder kancellárt, aki a Gazprom tulajdonolta Nord Stream AG felügyelőbizottságának elnöke, vagy Bajnai Gordont, a francia és amerikai hátterű Meridiam-csoport ügyvezető igazgatóját.

A globális világ így működik. És értelemszerűen nem azokat karolja fel, babusgatja, delegálja a politikába, akik „szembe mernek vagy akarnak szállni” vele.

Magyarországon most épp nem ők uralkodnak. Mi több, ellenükre folyik a kormányzás. Az államháztartásra nem ők szerelnek jogszabályi szerkezeteket, amelyek hibátlanul csapolják meg akár a nyugdíjrendszert, akár az egészségügyet, akár a pénzügyi szektort, az IMF, a Világbank vagy a Goldman Sachs receptje szerint. Nem ők srófolják fel a jegybanki alapkamatot, hogy a közpénzek szabályszerűen ömölhessenek magánzsebekbe.

Bizton tudható, hogy Orbán Viktor vagy munkatársai nem kapnak majd busásan fizető ügyvezetői vagy tanácsadói állásokat a pénzvilág globális intézményrendszerétől. Emiatt nem kell fájjon a fejünk. Amiatt ellenben igen, hogy a rendszer csapolása – érdeklődés hiányában – ezúttal sem marad el. Bőséges öntözés nélkül az új oligarchák hogyan is nőhetnének pár év alatt az égig?

Mégis jelentős különbségek fedezhetők fel a globális és lokális világ között. Az egyik, hogy a hazai politikai elit meneszthető a választásokon, ha visszaél a bizalommal. A másik különbség a mértékben rejlik. Vagy inkább csak rejlett. A globális rendszer nem véletlenül torkollott pénzügyi és gazdasági válságba. A mohóság és a kapzsiság azonban nem ismer határokat, nem ismer korlátokat, ahogy a pártszíneket sem, és a veszélyérzetnek is híján van. Ezért ön- és közveszélyes.

Nem lehetünk büszkék a teljesítményünkre, amiért „nem lesz a City úr mirajtunk”, ha a saját politikai és gazdasági elitünk képtelen uralkodni magán.

Akkor csöbörből vödörbe esünk. És Barroso látványos pályamódosítása egy vállrándítással elintézhető.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.