Nagy-Kurdisztán, mennyország?

/ 2017.10.05., csütörtök 15:30 /
Nagy-Kurdisztán, mennyország?

Az iraki kurdok függetlenségi népszavazása után a nagyhatalmak attól tartanak, hogy a szomszédos államokból kiszakadhat egy 30 milliós új ország. Ezért a német fegyverexport, az orosz bombázás és a török fenyegetőzés. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

A múlt hét elejei észak-iraki kurd autonóm területen megtartott népszavazáson a résztvevők 93 százaléka az önállóságra voksolt. Ankara, Teherán és Damaszkusz pedig kórusban tiltakozott a négyezer éve az egykori Mezopotámia területén élő kurdok függetlenségének ötlete ellen. Mindegyik szomszédos fővárosban közölték: mindent megtesznek, hogy Erbíl – az iraki kurd régió fővárosa – ne vihesse keresztül akaratát.

Az iraki kurd régió tőszomszédságában kitört félelem alapja, hogy az autonóm terület lakossága a népszavazást csak az első lépésnek szánja a többi kurd terület egyesítéséhez. Ennek jeleként Erbílben terjedni kezdtek azok a „Nagy-Kurdisztánt” ábrázoló térképek, amelyek az iraki és a szomszédos országokban – Irán, Törökország és Szíria – élő honfitársak által benépesített területeket egy országként ábrázolják.

 

 

 

 

Teljes cikkünk az október 5-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.