NEM CSAK A LÁB TÖRÖTT EL

/ 2006.04.06., csütörtök 17:32 /

Minden esély megvan rá, hogy 2006-ban a szlovák belpolitika legmeghatározóbb eseménye a futballvébé legyen. A drukkerek pontosan tudják, milyen meccsek lesznek a világbajnokságon június 17-én, az előrehozott választások napján.Az utóbbi három évben legalább fél tucat választást tartottak Szlovákiában, s mindegyiken negatív részvételi rekord született. A legutóbbi a megyei választások decemberi második fordulóján: 11 százalék.

A hivatalosan 21 napos kampány csak május végén kezdődik, de a sorozatos kormányválságok miatt olyan a légkör, mintha a 2002-es választások után abba sem hagyták volna a korteskedést.

Ha finoman akarjuk kifejezni magunkat, nem durvul, hanem színesedik a helyzet. A többé-kevésbé szórakoztató színfoltok címszavakban: az unió Mikije, a magyar kártya, a világ leghülyébb minisztercseréje, és így tovább.

Itt még Horn Gyulától is merítenek ötletet. Amilyen sikert aratott 1994-ben Magyarországon Horn nyakmerevítő abroncsos szereplése a tévében, olyan népszerűségre szeretne szert tenni Mikulás Dzurinda kormányfő. Az előrejelzések szerint nem fog, pedig amióta eltörte a lábát, tolókocsis alakját le sem lehet vakarni a képernyőről. Nem rosszindulat ez. Mindenki, aki sajnálatos balesetet szenvedett, megérdemli az együttérzést, de csak addig, amíg nem él vele vissza, nem csinál belőle show-t. Ország-világot bejárták azok a képsorok, amikor Tony Blair cipelte utána a mankóját. Mellesleg ügyes húzás volt rávenni a munkáspárti brit kormányfőt a rövid pozsonyi látogatásra, kifejezetten azzal a céllal, hogy a jobboldali Dzurindának kampányoljon. Pár nap múlva Dzurinda Bushnál, az ovális irodában tolókocsizott. A brüsszeli tudósítók pedig megírták, Szlovákia kicsiny ország, Dzurindának az unióban nem nagy a befolyása, viszont nagyon népszerű, a sikeres szlovák reformok atyjának tartják, s kollégái általában csak Mikinek szólítják. Sőt, a kontinensszerte elismert Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő egyenesen nagy európainak nevezte. A tanulság: hiába van mélyponton idehaza a népszerűsége (a pártjáé is), számolni kell vele.

A minisztercsere ötlete is Dzurinda nevéhez fűződik. Tíz hónapja menesztették a kulturális tárca éléről Rudolf Chmelt, akiről tudni kell, hogy Csehszlovákia utolsó magyarországi nagykövete volt, a szlovák-magyar problémakör avatott és elfogulatlan ismerője. Utódja a lehető legrosszabb választás volt. Frantisek Tóth maga ellen fordította az egész művésztársadalmat, a szakma és a parlamenti ellenzék hónapok óta követelte menesztését. Tóth most azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy állami pénzen, 600 ezer koronáért (4 millió forint) 66 ezer pedagógusnak küldött saját és pártja nevében üdvözletet a pedagógusnap alkalmából. És bár a történelemben aligha volt példa rá, hogy valaki egyazon ciklus alatt visszatérjen ugyanarra a miniszteri posztra, Dzurinda ismét Chmelt szeretné a tárca élére. A közvélemény, a szakma és az államfő szerint sincs semmi szükség új minisztert állítani két hónapra egy nem túl fontos tárca élére. Lapzártakor még tart a huzavona. Amikor februárban a kereszténydemokraták kiugrottak a kormányból, a miniszteri feladatokkal az államtitkárokat bízták meg, ezért irányíthatja most Szigeti László az oktatási tárcát. Ésszerű megoldás volt. Az lehet vele a baj, hogy ha a kulturális minisztériumban is ezt alkalmaznák, akkor két hónapra itt is egy magyar, Biró Ágnes jelenlegi államtitkár ülne a bársonyszékbe.

És máris ott vagyunk a magyar kártyánál. Valami természeti csoda folytán nem szakadt le a csillagos szlovák ég - mint a mélynemzetiek jósolták - attól, hogy Bugár Béla vezeti megbízott elnökként a szlovák parlamentet. Az csak szeplő, hogy a titkosszolgálat (SIS) főnöke nem hajlandó neki megküldeni azokat a bizalmas jelentéseket, amelyek a három legfelsőbb közjogi méltóságnak dukálnak. Abban sincs semmi új, hogy a hírhedt Ján Slota betiltatná a magyar pártot, s kijelentette, legalább kétszáz magyar titkosügynök bomlaszt Szlovákiában, majd amikor Pozsonyban Nagy- Magyarország térképe jelent meg hatalmas plakátokon, szinte mozgósítani akart. Aztán kiderült, nem a magyarok provokáltak, a plakátot egy, a reagálás miatt meghökkent, Michal Moravcík nevű művész készítette, s a Donaumonarchia című publicart-kiállítás egyik darabja.ROMÁK NÉLKÜL

Huszonegy párt 2353 jelöltje verseng a 150 mandátumért. A magyarokon kívül más kisebbségeknek szinte alig lesz parlamenti képviselőjük. Romát senki sem jelölt befutóhelyen; roma pártok azért nem indulnak, mert nem tudták letenni az ehhez szükséges félmilliós kauciót. A legutóbbi felmérés szerint nyolc párt lépi át az ötszázalékos küszöböt, többek között a Slota-féle szélsőséges nemzeti párt (SNS) is. Sokféle koalíciós lehetőség jöhet számításba, s csupán egyet lehet kizárni: hogy a Magyar Koalíció az SNS-szel legyen egy kormányban. Bugáréknak az ellenzéki szerepre is fel kell készülniük.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.