Orbán vagy Merkel lesz Helmut Kohl politikai örököse?

/ 2016.12.24., szombat 10:00 /
Orbán vagy Merkel lesz Helmut Kohl politikai örököse?

Angela Merkel csak a hatalom megtartásának módjával került messze Helmut Kohltól. Orbán Viktor viszont az előrelátást tanulta meg a német újraegyesítés atyjától. A küzdelemben lehet, hogy nem a két ország mérete lesz döntő? Georg Paul Hefty (politológus, újságíró, Frankfurt) elemzése a Heti Válasz karácsonyi dupla számában.

Helmut Kohl − Európa díszpolgára 1998 óta – a mai napig tartozik az európaiaknak. Nem titkos adományozói névsorával, amire a volt ellenfelei gondolnak. Hanem azzal, amire barátai, hajdani választói, tisztelői és a történészek eddig hiába vártak: önéletrajza negyedik kötetével, mely időben eredetileg az 1994-es választásoktól az 1998-as vereségig terjedhetett volna, de mondanivalójának napjainkat is érintenie kellene. Kohl emlékeinek harmadik, 1990-től 1994-ig tartó időszakot felölelő kötete 2007-ben jelent meg. Függelékében George Bush, Mihail Gorbacsov és François Mitterrand egyenként vagy ötvenszer szerepelnek. A kötet utolsó mondatai úgy szólnak: „Számomra Wolfgang Schäuble volt az egyetlen, aki utódlásom szempontjából szóba jöhetett – leginkább őt tartottam képesnek arra, hogy országunk és pártunk, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) számára sikeres utód legyen.” Ennek megfelelően Schäuble a függelékben tizenhétszer szerepel.

Angela Merkelt viszont csak háromszor említette: egyszer a kormánytagok névsorában és kétszer a CDU elnökhelyetteseként. Kohl Merkel kancellárságának harmadik évében (2007-ben) sem akart visszamenőleg azzal büszkélkedni, hogy 1990-ben mennyire tehetséges politikust fedezett fel…

 

 

 

 

Az elemzés folytatása a december 22-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.