Orbán Viktor tehet az olasz káoszról

/ 2018.03.05., hétfő 18:15 / Hírforrás: MTI

A menekültek elosztása körüli uniós vita tehető felelőssé az Európa-ellenes erők előretöréséért a vasárnapi olaszországi parlamenti választásokon – erről Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter beszélt a dpa német hírügynökségnek. „Egyszerűen csak fájdalommal tölt el az, hogy Európában a migrációs kérdésben tanúsított nem szolidáris magatartás a populisták és szélsőjobboldaliak malmára hajtja a vizet. A menekültek uniós tagállamok közötti elosztását elutasító Lengyelország és Magyarország politikája hozzájárult az olaszországi választási  eredményhez” – mondta a Szijjártó Péterrel rendszeresen mókás szócsatákat vívó Asselborn.

„Olaszország 2014 óta több mint 600 ezer menekültet fogadott be, s ezzel a migráció vezető téma volt a választási kampányban – folytatta a szociáldemokrata luxemburgi miniszter. – Mindenekelőtt a bevándorlás ellenes, a koalícióban magát pusztán Ligának nevező Északi Liga húzott hasznot annak hangoztatásából, hogy Európában nincs szolidaritás, katasztrofális képet festve az Európai Unióról.” A vasárnapi olasz parlamenti választás eredménye szerinte csak tovább bonyolítja majd az európai szintű politikát: a migrációs kérdésekben fennálló kelet–nyugati megosztottság mellett a pénzügyi válság során fellépett észak– déli viszály ismét elmélyül. 

Jean Asselborn

Jean Asselborn

Fotó: AFP/John Thys

Asselborn szerint most az egyik legfontosabb dolog, hogy minél hamarább döntés szülessék az évek óta húzódó uniós menekült- és a bevándorlási politika reformjáról, akár minősített többségi szavazással az Európai Unió Tanácsában. Óva intett viszont attól, hogy a kérdést az uniós állam- és kormányfők szintjére emeljék: mivel az ezen a szinten szükséges egyhangú döntésre nincs kilátás, úgy a helyzet rendezetlensége más tagállamokban is hasonló „katasztrofális következményekkel” járna, mint Olaszországban.

A jelenleg kormányon lévő balközép Demokrata Párt (PD) a vasárnap tartott parlamenti választáson a voksok mintegy 18 százalékát szerezte meg, messze elmaradva az elitellenes, euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Silvio Berlusconi vezette jobbközép pártszövetség eredményétől.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.