Örökös bizonytalanság

/ 2002.12.06., péntek 07:53 /

CSÍKSZEREDAI TUDÓSÍTÓNKTÓL

Bukarest is vérszemet kapott

Akiket érdekel a kedvezménytörvény sorsa, az utóbbi időszakban sokat kapkodhatták a fejüket a magyar, a szlovák és a román kormányálláspontok hallatán. A teljes bizonytalanságot a legbeszédesebben Adrian Nastase román kormányfő magatartása mutatja. Ő volt az, aki a státustörvény országgyűlési megszavazása után rögtön feljelentette, bepanaszolta Magyarországot az európai fórumoknál, így került a jogszabály a velencei bizottsághoz. Nastase a törvénytervezetet is jól ismerte, bírálta, ám később azt mondta, hogy az Orbán-kormány nem tájékoztatta Bukarestet. De ugyancsak Nastase írta alá Budapesten Orbán Viktorral az egyetértési nyilatkozatot, ami zöld utat nyitott a kedvezménytörvény romániai alkalmazása előtt. Ez magyar diplomáciai siker volt, és a román fél is elégedettnek tűnt. Bukarest akkor kapott vérszemet, amikor a magyarországi általános választások kampányában az MSZP és az SZDSZ egyfolytában a módosításról szónokolt.

A román kormányfő idén, november 19-én kijelentette: amennyiben a kedvezménytörvény módosítása megfelel az egyetértési nyilatkozatnak, Románia elfogadja. Igen ám, de november 28-án Gyulafehérváron elutasítóan szólt a kedvezménytörvényről, mondván, hogy az nem egyeztethető össze az európai normákkal, ezért Bukarest megakadályozhatja romániai végrehajtását. November 29-én, a Medgyessy Péter kormányfővel folytatott budapesti megbeszélés után Nastase ismét úgy értékelt, hogy a törvénymódosítás tervezete elfogadható. A felsorolt előzmények után Nastase csak a megszokott formáját hozta azzal, hogy bizonytalanságban hagyta a magyar kormányt és a közvetlenül érdekelt erdélyi magyarságot. Egyelőre annyit tudni csupán, hogy Pozsonyhoz igazodva Bukarest is az "etnikai diszkriminációt", valamint a határon túli magyarok gazdasági és szociális jellegű kedvezményeit nehezményezi. Ez egyfajta féltékenység, a román érdekek féltése. De nem tudni, hogy milyen megbízatással érkezik Mircea Geoana román külügyminiszter a Kovács Lászlóval tervezett megbeszélésre. A jelenlegi román bel- és külpolitikai helyzetben némi bizakodást kelt, hogy a teljes jogú NATO-tagság elnyerésének perspektívái miatt Nastase nem szeretné magára haragítani a magyar kormányt. Emellett nem szeretne nagy csalódást okozni hűséges parlamenti partnerének, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) úgynevezett mérsékelt vonalának. Nastase jól tudja, a kedvezménytörvény letaglózása esetén erősödne az RMDSZ radikalizálódása. Ugyanakkor a román kormánypártra is gondolnia kell, hiszen a jövőben előrehozott választásokon szeretné megerősíteni hatalmát.

A november 29-én Budapesten aláírt magyar-román stratégiai partnerség egyelőre nem kecsegtet azzal, hogy javítaná a romániai magyarság helyzetét. Az autonómia fogalmáról, igényéről például nem tesz említést a dokumentum. Adrian Nastase december 1-jén újból Budapestre utazott, emiatt sokan bírálták. "Román területen, Románia nagykövetségén fogom ünnepelni a román nemzeti napot" - mondotta tréfásan Nastase, majd hozzáfűzte, hogy budapesti jelenléte üzenet a világnak az új román szemléletről, a magyar-román közeledésre való hajlandóságról. Igen ám, de három nappal korábban Nastase keményen bírálta az aradi önkormányzat döntését, miszerint a város egyik közterére állítanák a magyar Szabadság-szobrot. Nastase inkább Magyarországra szállíttatná. Az is ellentmond a magyar-román közeledés eszméinek, hogy Nastase Gyulafehérváron nem kívánt találkozni Jakubinyi György római katolikus érsekkel, mert tudta, hogy jogkövetelések, elkobzott ingatlanok is szóba kerülhetnek. Summa summarum: az erdélyi magyarság óvatos reménykedéssel azt várja, hogy Románia végül mégsem kéri a magyar kedvezménytörvény teljes ellehetetlenítését.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.