Összekuszált szálak

/ 2007.07.19., csütörtök 09:56 /

A Malina Hedvig-ügyből akár egy James Bond-film forgatókönyvét is megírhatnák, ha ismernék a végét.Mértékadó szlovák jogászok és publicisták két fontos megállapítást tettek az utóbbi hónapokban. Az első: a Malina Hedvig elleni per a szlovák igazságszolgáltatás és jogállamiság próbaköve lesz. A másik: sok a hasonlóság a fiatal magyar lány megverése és anno Michal Kovác államfő fiának elrablása, majd külföldre hurcolása között. Az ifj. Kovácot a hírhedt Ivan Lexa vezette szlovák titkosszolgálat, a SIS raboltatta el. A SIS érdekes módon került képbe Malina Hedvig ügyében is, és mindkét esetben van halott is. Ifj. Kovác ügyében meggyilkolták a titkosszolgálat elleni koronatanút, Robert Remiást, aki a SIS-nél dolgozott. A Malina-ügyben öngyilkos lett - állítólag - az a férfi, aki állampolgári feljelentést tett a lány ellen.

Május 25-én kiderült: nem az öngyilkos férfi november eleji feljelentése alapján indult meg november végén az eljárás a magyar lány ellen. Az első feljelentést már október 6-án eljuttatták az ügyészségre, aláírója Peter Korcek, Peter Gabura kereszténydemokrata parlamenti képviselő asszisztense. Szlovákiában minden honatyának annyi asszisztense van, amennyit akar, pontosabban amennyit fizetni tud. Gaburának éppen tizenhárom. Korcekről annyit lehet tudni, hogy 1998-ig, azaz a Lexa-éra alatt a titkosszolgálatnak dolgozott. Nem mellékes, hogy Gabura egy másik asszisztense, Zuzana Trnková pedig Dobroslav Trnka főügyész (aki a Malina Hedvig elleni vádemelést a sajtóban bejelentette) felesége. Ráadásul egy Peter Tóth nevű volt újságíró is Gabura tanácsadói között szerepel, aki a titkosszolgálat belső elhárításának volt egy ideig az igazgatója.

Maga Gabura május 27-én állítólag még nem tudta, hogy az ő asszisztense, Korcek jelentette fel Malina Hedviget. Ekkor a pozsonyi Új Szónak kijelentette: "Ha ő volt az, nálam befejezte a fiú. Nem engedhetem meg, hogy velem hozzák kapcsolatba ezt az ügyet, mert nekem jó a kapcsolatom a magyarokkal." Egy nap múlva Gabura már tudta, hogy Korcek volt a feljelentő, de azt mondta a lapnak, hogy mégsem mond fel neki, mert a képviselői asszisztenseknek is vannak emberi jogaik. Csak a legnaivabb emberben nem merült fel a gondolat, hogy valaki leállíthatta Gaburát, aki ekkor már arra gyanakodott, hogy egy ellene szőtt párton belüli összeesküvésről lehet szó.

Malina Hedvig hosszú idő után, június 14-én a Tyzden hetilapban nyilatkozott. Az interjú éppen azon a napon jelent meg, amikor a diáklány ellen hamis tanúzás miatt vádat emeltek. A címlapon öles betűkkel szerepelt: Hedvig nem hazudik. A sokáig visszahúzódó, nyilatkozni nem akaró lány a lap riportereinek megnyílt, és kiderült két új momentum.

November 21-én éjszaka betörtek a lány barátja, a szlovák Peter Z. vámosfalui házába. Kinyitogatták az ajtókat, kirángatták a fiókokat, az udvaron felnyitották a fiú autóját, a kulcsokat a földre dobták, de nem vittek el semmit. Hedvig még aznap Nyitrára utazott. A buszon a melléje telepedett nő a barátja feldúlt lakásában készült fényképeket nézegette. Az illető Vágsellyén leszállt, a pánikba esett Hedvig azonnal hívni akarta a barátját, de a mobiltelefonja nem működött. Térerő is volt, az akku sem merült le, a többiek készüléke működött, csak az övé volt süket délután háromig. Hedvig és Peter a jogi képviselőjüket értesítették, aki feljelentést tett a rendőrségen magánlaksértés gyanúja miatt. A nyilvánosságnak azért nem említették az ügyet, mert úgyis mindenki a lányt tartja hazugnak.

Mindeközben folytatódott a magyarellenes kampány, amiért Bauer Edit szlovákiai magyar képviselő az Európai Parlamentben fel merte hozni Hedvig esetét. A Fidesz és az MSZP képviselői is együtt álltak ki az egyetemista lány mellett. Fico erről azt mondta, Budapest durván beavatkozik Szlovákia független igazságügyi szerveinek munkájába, s visszautasította azt a vádat, hogy koncepciós pert készítenének elő Malina Hedvig ellen.

Június 19-én jött a következő szenzációs fordulat. A TA3 szlovák hírtelevízióban a nyitrai Zdeno K. elmondta: nem tud tovább hallgatni, Hedvig végig igazat mondott. A tavaly augusztusban bemutatott fantomképek alapján rögtön felismerte az egyik támadót. Sőt, a tettes, R. S. családjának egyik tagja elmondta neki, hogy a fiú otthon bevallotta tettét. A 22 éves munkanélküli fiatalember egy bőrfejű csoport tagja, amolyan kisebbséggyűlölő suhancokkal lézeng. A támadás idején az ominózus liget közelében lakott, ezért is tudtak a tettesek olyan gyorsan elmenekülni a helyszínről.

Tavaly augusztusban a rendőrség R. S.-t is kihallgatta, éppen a fantomkép alapján, de a kihallgatásról még jegyzőkönyvet sem vettek fel, mert az anyja bombabiztos alibit gyártott neki: a támadás idején a gyerek otthon aludt.

Jól felépített vallomásában Zdeno K. vehemensen bizonygatta, szerinte R. S. nem valakinek a megbízásából támadta meg Hedviget, "a fiú magától is elég meggyőződéses magyargyűlölő ahhoz, hogy ilyet tegyen".

Nem tudjuk, mikor jut Malina Hedvig ügye bírósági szakaszba, így a fejleményeket sem jósolhatjuk meg. Annyi bizonyos, a lány fantasztikus lelkierővel tartja magát. Nem gondol arra, hogy elhagyja az országot, hiszen barátja is szlovák.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.